Tatrovka opět nabírá zaměstnance

Kopřivnice / Nový Jičín - Více než tři sta lidí je zpátky v provozu kopřivnické Tatry. Automobilka po půl roce znova nabírá své zaměstnance. Má totiž nové zakázky. Nezaměstnanost v kopřivnickém regionu klesla o jedno procento, protože právě Tatra zdejší trh práce ovlivňuje asi nejvýrazněji. Vedení podniku navíc věří v ještě lepší ekonomické zítřky. Už v červnu by tak v provozu Tatry mohli najít práci další nezaměstnaní.

Více zakázek a nová orientace výroby. Zlepšení, která umožnila více než třem stovkám lidí návrat do kopřivnické Tatry. Továrna po půl roce opět rozjíždí práci v některých provozech. „V období od ledna do března jsme přijali zpátky 180 zaměstnanců a po Velikonocích jsme přijali zpátky dalších 140,“ potvrdil generální ředitel Tatry Ronald Adams.

„Pro nás je to důležitý aspekt, protože Tatra jako největší zaměstnavatel v mikroregionu výrazně ovlivňuje nezaměstnanost,“ uvedl vedoucí odboru trhu práce v Novém Jičíně Miroslav Kardačinský. Návrat dělníků umožnila nová strategie firmy a také úspory v administrativě. „Zaměřujeme se na prodej podvozků – to je to, čím se Tatra odlišuje od ostatních výrobců nákladních automobilů. V tomto roce chceme také pokračovat ve snižování nákladů na administrativu. Ve srovnání s loňským rokem chceme takto ušetřit 40 procent výdajů,“ prozradil Ronald Adams.

Přes zvyšující se počet zakázek a novou firemní strategii ale zaměstnanci automobilky zatím příliš optimističtí nejsou. Bojí se, že se jedná o přechodný stav a že práci, kterou zde našli, mohou brzy zase ztratit.