Přerované se bojí Prechezy

Přerov - Obyvatelé Přerova a především jeho místní části Dluhonice jsou znepokojeni. Tamní chemička, která je jedním z největších znečišťovatelů ovzduší ve městě, chce do pěti let významně rozšířit výrobu titanové běloby. Lidé i vedení magistrátu s tím nesouhlasí. Vedení Prechezy ale tvrdí, že pokud svou výrobu nenavýší, neobstojí v silné zahraniční konkurenci. K případu se do konce dubna vyjádří i ministerstvo životního prostředí. Rozhodnutí ministerských úředníků má pro Prechezu ovšem jen doporučující charakter. Definitivní slovo bude mít zřejmě po vyhodnocení všech stanovisek přerovský magistrát.

Dluhonice – příměstská část Přerova, kterou od plotu chemičky odděluje jen železniční trať. Ještě v sedmdesátých letech zde žilo na šest stovek obyvatel. Nyní je jich sotva polovina, zmizela i padesátka domků a zahrad. „Jedna třetina obce padla za oběť chemičky. Kdyby nebylo železniční tratě, věřím, že by padla obec celá,“ říká rozhořčeně předseda komise pro místní část Dluhonice Jaroslav Pajdla.

Investice Prechezy za stovky milionů korun by měla výrobu zvýšit o celou třetinu. Místní lidé s ní ale nesouhlasí. Bojí se, že by to znamenalo větší znečištění ovzduší. Přerov patří už dlouhodobě k městům s nejvyšší koncentrací polétavého prachu v ovzduší, a to v rámci celé České republiky. Měřicí stanice ČHMÚ zde vykazují stejné hodnoty jako třeba v Praze, Chomutově, Třinci nebo Ostravě.

A právě dálkový přenos emisí z oblasti Ostravska a Horního Slezska spolu s absencí obchvatu města - to jsou hlavní původci znečištěného ovzduší Přerovska. Precheza se podle expertních propočtů na dlouhodobě špatné kvalitě podílí jen pěti procenty. Přesto přerovští úředníci navýšení její výroby prozatím nepodporují. Vedení Prechezy oponuje, že chce vyrábět titanovou bělobu s nižším procentem znečištění. A pokud produkci nenavýší, nebudou konkurenceschopní. „V této době čelíme velkému tlaku asijské konkurence. Abychom udrželi stabilitu Prechezy a zaměstnanost pro 600 lidí, musíme něco udělat,“ tvrdí ředitel Tomáš Procházka. Poslední slovo bude mít přerovský magistrát – nejprve chce ale vyhodnotit všechna stanoviska.

  • Precheza autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1574/157308.jpg
  • Práce v Precheze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1574/157309.jpg