Sklárny na Vysočině mají práce dost

Janštejn – Sklářské řemeslo na Vysočině znovu ožívá. Firmy v kraji zaměstnávají kolem pěti set sklářů. Tuzemské a hlavně zahraniční zakázky dostávají nejen velké podniky, ale i ty drobné - jako třeba na Jihlavsku. Zdejší sklárny v Janštějně nebo v Červeném Kříži si na nedostatek práce rozhodně nestěžují.

V janštejnské sklárně pracuje 75 lidí. Specializují se na ruční výrobu polotovarů pro svítidla. Systém práce - tedy více malých pecí a foukání skla takzvaně do země - převzali od Italů. „Je to na bázi třívrstvé skloviny, která rozptyluje daleko lépe světlo. Je to specifikum, nejen v České republice, ale v celé Evropě,“ popisuje ředitel sklárny Jan Rabell.

Sklárna v Červeném Kříži u Jihlavy také nemluví o konci, právě naopak. U pece pracuje jen osm lidí, dalších 20 pak při dalším zpracování. I tady se snaží zachovat tradici sklářského řemesla. Vyrábějí luxusní vázy, mísy a další zboží z olovnatého křišťálu na zakázku. „Naše výrobky se prodávají po celém světě - od Asie, Japonska, Číny, Vietnamu až po Ameriku,“ pochvaluje si jednatel sklárny Radovan Jeřábek.

Blanka Poulová o sklářích na Vysočině (zdroj: ČT24)

Přestože zaměstnanci skláren si na nedostatek práce nestěžují, volná místa pro nezaměstnané na Vysočině nejsou. Někteří z propuštěných sklářů našli uplatnění na Slovensku. Další se rekvalifikovali na jiné obory.

Vydáno pod