Zdař Bůh! pozdraví Důl Michal už jen třikrát

Ostrava – Zdař Bůh! je hornický pozdrav a také název mimořádného divadelního představení, které je v těchto dnech k vidění na Dole Michal v Ostravě. Po podzimní premiéře se na jaře ještě jednou vrátilo na místo, bez kterého by nevzniklo. Příběh vychází z temné minulosti – inspiroval jej ostravský „monstrproces“ s báňskými inženýry v padesátých letech. Inscenaci je možné vidět už jen do konce tohoto týdne.

Inscenace diváky zavede do období první pětiletky, těsně po únorovém komunistickém puči. Ukazuje promítání nové politické reality do hornického prostředí a také bezohledné drancování energetického zdroje a s tím spojený hazard s lidskými životy. Horečnatá těžba a plán plněný na dvě stě procent si v 50. letech vyžádaly čtyři důlní katastrofy a smrt 70 horníků. Ti, kteří přežili, byli obviněni ze sabotáže.

Hra Zdař Bůh! je částí projektu Cyklus energie, který zahájil v cechovně památky Dolu Michal jednorázový scénický dokument s názvem Monstrproces s devíti báňskými inženýry z OKR. Na úspěch hereckého čtení navazuje právě inscenace dramatika Michala Bambuška, kterou napsal přímo pro prostor Dolu Michal.

„Většinou studujeme uhlí jen podle toho, co je na povrchu – architektury budov, kde který uhlobaron co koupil nebo prodal –, ale málokdo se podívá, co se děje pod zemí,“ domnívá se Bambušek.

Zdař Bůh diváky provede téměř celým areálem dolu. „To místo má ohromnou sílu, horníci tu fárali, možná tu i někdo umřel, autenticita na vás dýchá,“ upozorňuje jeden z herců v představení Zdař Bůh! Tomáš Dastlík. 

Hrát se ojedinělá inscenace bude do 18. dubna, cyklus Cesty energie bude ale pokračovat dalšími projekty. Intenzivně se pracuje na dramaturgii a textech nových představení z dějin lidí kolem vodních děl a elektráren (jaro 2010), kolem uranu (podzim 2010) a ropy (mezinárodní koprodukce v 2011).