Radní bojují proti reklamám na fasádách

Jihlava - Radní v Bystřici nad Pernštejnem chtějí zakázat reklamu na fasádách domů a místo toho přispět na jejich opravy. Problém se týká objektů v dezolátním stavu na náměstí. Až dosud sháněli jejich vlastníci peníze na rekonstrukci právě vylepením obřích reklam na zchátralou omítku.

Pohled na náměstí v Bystřici nad Pernštejnem je neradostný. Obří billboardy přes celé horní patro domu, nevkusné nápisy a reklamy na obchodech i soukromých domech. Radní se proto snaží tuto situaci razantně změnit. „Je to moc přeplácané. Někde jsou reklamy, kde nemusí být, ty obchody už tam ani nejsou a jsou tam Vietnamci,“ popisuje situaci jeden z místních obyvatel. „Pro město by bylo lepší, kdyby ty domy byly pěkně opravené,“ dodává druhý. 

Jenže majitelé domů v centru města místo nové fasády pronajímají raději neopravenou plochu domu k reklamním účelům. Radním už došla trpělivost a vyrazili do boje proti reklamám. „Na náměstí bychom chtěli na domech reklamy zakázat,“ říká tajemnice Městského úřadu v Bystřici nad Pernštejnem Eva Špatková. 

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Radnice se chce řídit heslem „něco za něco“. Kdo místo reklamy bude mít zájem opravit dům v centru, tak dostane od města příspěvek. „V souvislosti s rekonstrukcí náměstí jsme vyhlásili grand z prostředků města. Chceme lidem na náměstí dávat příspěvky na opravy fasád,“ uvádí Eva Špatková. 

Radní Bystřice teprve rozhodnou, jestli reklamu jen omezí a nebo úplně zakážou. To v Jihlavě mají jasno. „V centru města radní posuzují tyto věci podle památkového zákona, protože jde o památkovou rezervaci,“ vysvětluje mluvčí jihlavského magistrátu Radek Tulis. 

V případě, že nejde o památkovou rezervaci, ponechávají si města v kraji právo reklamu omezit nejen v centrech, ale i v přilehlých částech.