U Suchdola tiká časovaná bomba, hnojiště plné karcinogenů

Suchdol (Prostějovsko) – Obyvatele Suchdola už několik let trápí zamořený areál bývalého hnojiště. Česká inspekce životního prostředí nyní potvrdila, že opuštěné betonové nádrže jsou plné nebezpečných karcinogenů. Areál patří prostějovské firmě RECOM PV, inspekce už ji vyzvala, aby celý prostor vyčistila. Firma se ale brání. Prostor prý pronajímala jinému subjektu, se kterým se nyní nemůže dohodnout, kdo je za problém zodpovědný. Odborníci odhadují, že sanace celého objektu by přišla na 100 milionů korun.

Do areálu se navážela zemina znečištěná ropnými látkami, vyráběly se zde i různé palivové směsi. Dnes je celý areál opuštěný a zamořený. „Jedná se o ropné látky, jsou tam i polyaromatické uhlovodíky,“ řekl ČT ředitel České inspekce životního prostředí Olomouc Radek Pallós. Místní obyvatelé proto s obavami sledují každý déšť, který zvedá hladinu v záchytných rezervoárech se závadnou vodou. Už měsíce ji totiž nikdo nečerpá a hrozí tak, že přeteče a otráví studny v obci i blízký les.

Obec na problém podle starostky Jitky Zahálkové upozorňuje už několik měsíců. Zatím se ale nic nestalo. Není totiž jasné, kdo je za vše zodpovědný. Zástupce firmy RECOM PV i pronajímatele pozemku firmu ZANAZ se nepodařilo zastihnout a s obcí nespolupracují. Radek Pallas se proto domnívá, že odhadovaných 100 milionů na potřebnou sanaci nakonec zaplatí daňoví poplatníci.

Reportáž Lenky Kratochvílové (zdroj: ČT24)
Bývalé hnojiště
Zdroj: ČT24