Letecké muzeum v Olomouci přilákalo první návštěvníky

Olomouc – Ukázky vojenské letecké i pozemní techniky, seskoky parašutistů i vyhlídkové lety dnes doprovodily slavnostní otevření Leteckého muzea v Olomouci – Neředíně. Muzeum v areálu bývalých sovětských kasáren vytvořili členové 1. Leteckého školního pluku, kteří se už několik let zabývají historií převážně českého a československého školního letectva.

Výstavní ploše v jedné z hal, které v někdejších kasárnách zůstaly, dominuje MiG – 15UTI. Tento stíhací letoun je nejnovějším přírůstkem expozice, kterou tvůrci muzea věnovali letecké technice. „Raritní je to, že se na něm zkoušela první československá vystřelovací sedačka VS1BRI, která se později montovala standardně do letounu Aero L39 Albatros,“ popsal člen 1. Leteckého školního pluku Robert Roubalík.

Tiskový mluvčí pluku Tomáš Kelnar informoval, že nyní je k vidění zhruba třetina toho, co se v muzeu objeví během roku. Katapultovací sedačka, letecké motory, expozice pilotní výstroje nebo leteckého modelářství – to je jen zlomek z toho, co návštěvníci muzea mohou vidět. Dnes je ale na okraj Olomouce přilákala i pozemní vojenská technika nebo dálkově ovládané modely.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Další velkou akci připravuje 1. Letecký školní pluk na 22. květen. Muzeum bude tentokrát patřit handicapovaným dětem. Kromě prohlídky exponátů je čeká i vyhlídkový let.