Vsetín dostal pokutu 100 tisíc za chyby v tendru

Brno - Antimonopolní úřad (ÚOHS) udělil Vsetínu pokutu 100 tisíc korun za chyby při zadávaní dodatků k tendru na logistické centrum odpadů. Město zadalo dodatky v hodnotě kolem 18 milionů korun bez soutěže přímo vybranému uchazeči. Podle místopředsedy ÚOHS Kamila Rudoleckého k tomu ale v tomto případě nebyly splněny podmínky. Rozhodnutí dosud není pravomocné, město má právo na odvolání.

Chyby se týkají zadání dvou dodatků k veřejné zakázce na zhotovení Logistického centra odpadů mikroregionu Vsetínsko. Město zadalo v listopadu 2007 oba dodatky v ceně 16 milionů a 1,7 milionu korun firmě Strabag. Podle úřadu ale mělo město vypsat na zakázky nový tendr.

„Jednací řízení bez uveřejnění je mimořádným institutem, který je možné využít pouze v přesně vymezených případech. Mimo jiné se jedná o situace, kdy potřeba dodatečných prací vznikla v důsledku objektivně nepředvídaných okolností,“ řekl Rudolecký.

Práce nasmlouvané v dodatcích byly sice vyvolané změnou legislativy, tyto změny ale podle úřadu nastaly ještě před zahájením původního tendru a nelze je tak považovat za nepředvídatelné.