Znojmo nabízí nezaměstnaným vydělat si na brigádě

Znojmo - Radnice ve Znojmě nabízí nezaměstnaným brigádu, a to pomoc při úklidu města. Jde hlavně o likvidaci černých skládek a stříhání zeleně. Vysoká nezaměstananost trápí Znojemsko dlouhodobě, nyní je bez práce je skoro 10 tisíc lidí. Jen tento měsíc proto nabídne znojemská radnice přivýdělek stovce tamních nezaměstnaných. Do podzimu se jich může vystřídat až 500.

Každých 14 dní dostane 50 lidí možnost přivydělat si úklidem města. „Nabízíme hlavně jednodušší práce jako třeba natírání zastávek, čištění zastávek, natírání zábradlí atd. Budeme se soustřeďovat na okraje města a na městské části, kde té práce je určitě hodně,“ podotkl starosta Znojma Petr Nezveda.

První skupinky pracantů vyrazily do znojemských ulic už dnes. Na jejich výplaty letos Znojmo vyčlenilo tři miliony. Různorodou směsici lidí spojuje jediné – jsou v evidenci úřadu práce. Tam taky zůstanou, neboť práce pro radnici má jen formu brigády. „Občan může zůstat v evidenci úřadu a přivydělávat si. Výdělek však nesmí přesahovat za měsíc více než polovinu minimální mzdy, což činí 4000 korun,“ vysvětluje podmínky ředitel místního úřadu práce Emil Čopf.

Reportáž Barbory Telferové (zdroj: ČT24)

O veřejnou službu není zájem

Od loňska v Česku funguje i další způsob zaměstnání nezaměstnaných, tzv. veřejná služba. Ta se týká lidí, kteří jsou bez práce dlouhodobě a pobírají dávky hmotné nouze. Když pomáhají městu s tím, co je potřeba, dávky se jim zvýší. Naopak když odmítnou, přijdou o část podpory. Zájem ale kupodivu není nijak veliký. „Mě překvapuje, že jim nestojí za to, jít na těch pár hodin měsíčně pracovat. Radši přijdou o část těch sociálních dávek,“ kroutí hlavou starosta Nezveda. Práce má zatím pro nezaměstnané připravené dost. Pokud by zájemců o brigádu ještě výrazně přibylo, pošle je například sázet městskou vinici.