Černé stavby ze břehů Novomlýnské nádrže nezmizí ani letos

Nové Mlýny - Všudypřítomný nepořádek, nevzhledné maringotky, provizorní chatky, boudy a suché záchody - to je pohled, jaký se naskytne většině turistů, kteří si pro svou dovolenou vyberou okolí Novomlýnské nádrže. Černé stavby jsou trnem v oku okolním obcím už přes deset let. Odstraňovat se je daří ale jen pomalu.

Kapkou v moři je případ Šakvic. Na desetihektarovém obecním pozemku mělo původně vyrůst rekreační středisko. Vhodný investor se ale nenašel a louku začaly pomalu zaplňovat provizorní příbytky a maringotky. Desítky staveb teď musely ustoupit fotovoltaické elektrárně. „Dostali jsme lukrativní nabídku a po dlouhé úvaze jsme na ni přistoupili. Investor solární elektrárny nám totiž platí za pronájem pozemku jeden milion šest set tisíc korun ročně, což je pro obecní rozpočet zkoušený ekonomickou krizí velká pomoc,“ vysvětlila důvody starostka Šakvic Milena Brzobohatá. Tomu, aby si majitelé karavanů svá pojízdná obydlí jenom nepřesunuli na některý ze sousedních soukromých pozemků, ale vedení obce už nezabrání.

Reportáž Elišky Bučinové (zdroj: ČT24)

Nová elektrárna, která by měla začít vyrábět elektrickou energii začátkem příštího roku, ale sousedí s dalšími stovkami černých staveb. „Ty jsou ale na soukromých pozemcích a jejich majitelé je mohou v podstatě užívat, jak chtějí,“ postěžovala si Brzobohatá. Ideálním řešením by podle starostky byla změna regulačního plánu, který by stavění na těchto parcelách povoloval, celá situace by pak byla přehlednější.

Se změnou nebo zrušením regulačního plánu do budoucna počítá i starosta Přítluk Stanislav Ludvík. „Chceme tak usnadnit majitelům pozemků výstavbu a dohodnout se s s nimi na vyhovující podobě rekreační oblasti. S touto žádostí nás už kontaktovalo asi 23 majitelů pozemků, nikdo ale nebyl schopný předložit konkrétní a propracovaný návrh,“ upozornil Ludvík.

Na nebezpečí povolování staveb upozorňuje i vedoucí správy chráněné krajinné oblasti Pálava Jiří Matuška. „Je tam komplikace s územním systémem ekologické stability, určitě by tam mohla být komplikace s druhovou ochranou rostlin a živočichů a je to také záplavové území.“

Vodní nádrž Nové Mlýny
Zdroj: ČT24/Václav Srna
Vydáno pod