Ostravští policisté zadrželi gang, který kradl v ordinacích

Ostrava - Nejméně pětačtyřicetkrát kradl v Ostravě tříčlenný gang dvacetiletých mladíků, teď byl konečně dopaden. Podle policistů se specializovali na ordinace lékařů a stacionáře. Většinou brali počítače. Na verdikt o trestu čekají recidivisté ve vazbě. Hrozí jim až deset let vězení. Podle policistů jsou zatčení mladíci známé firmy s bohatým trestním rejstříkem. Navíc jde o bezdomovce závislé na automatech. Denně dokázali prohrát i deset tisíc korun.

Například stacionář pro handicapované děti vykradla trojice recidivistů během měsíce už potřetí. Děti přišli o počítač se speciálně upravenou klávesnicí a myší. „Způsobili docela velkou škodu hlavně dětem, protože se jednalo třeba o speciální počítač upravený pro alternativní komunikaci,“ stěžuje si vrchní sestra dětského stacionáře Nemocnice Fifejdy Darja Waczynská.

Při druhé a třetí krádeži se zločinci snažili odnést trezor. Do stacionáře vtrhli právě ve chvíli, když si rodiče chodí vyzvedávat své děti. „Náš objekt je hlídaný a do dvou minut po spuštění alarmu už je tady ochranná služba,“ dodala Darja Waczynská. „Snažili se vybírat objekty, kde jsou plastová okna nebo dveře a ty vypáčili páčidlem, ale když se jim to nepodařilo, velmi amatérsky vytáhli teleskopický obušek a rozbili skleněnou výplň,“ popisuje styl práce zadržených recidivistů ostravský kriminalista Daniel Naivert.

Stejným způsobem mladíci vykrádali sklepy, byty a auta. Kradené věci jako počítač ze stacionáře obratem prodávali v hospodách a barech. „Po zadržení těchto pachatelů jsme zaznamenali velký pokles spáchání těchto a podobných trestných činů,“ naznačuje, že skutečně spáchaných krádeží mohl mít gang na svědomí i více, velitel ostravských kriminalistů Radovan Vojta.

  • Vykradený stacionář autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1702/170165.jpg
  • Speciální počítač ve stacionáři autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1702/170166.jpg
Vydáno pod