V Beskydech hynula vinou deštivého počasí mláďata

Hutisko-Solanec - Letošními velkými povodněmi trpí v Beskydech nejenom lidé, ale také zvířata. Trvalé deště přišly v nevhodném období, v čase, kdy se rodí mláďata. Na některých místech už myslivci našli podchlazená nebo mrtvá zvířata. Ohroženi jsou vedle lesní zvěře také ptáci. Myslivci odhadují, že jich zde po letošních povodních uhynuly stovky.

Myslivci místa zasažená velkou vodou nyní pravidelně kontrolují. V deštivém a chladném počasí jsou podle nich ohrožena nejenom mláďata, ale i březí samice.

„Srnčí zvěř nám poměrně kladla s nějakým zpožděním. Ale když naklade do zátopových oblastí nebo do mokřin a přijdou deště a prochladí se, tak jsou samozřejmě ztráty v podobě úhynu,“ vysvětlil myslivec Jan Skalník. „Přírůstek zvěře bude o to snížen,“ doplnil další z myslivců Zdeněk Pavlica.

Reportáž Daniela Šamánka (zdroj: ČT24)

Deštivým počasím, které trvá několik týdnů, jsou podle ochránců přírody ohroženi i ptáci. „Nacházíme velké množství mrtvých mladých ptáků zejména v hnízdech, ale dokonce i v dutinách,“ uvedl Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody.

Vydáno pod