Zlatokopové z celého světa zamíří do Zlatých Hor

Zlaté Hory - Zlaté Hory se připravují na mistrovství světa v rýžování zlata. Šampionát začne v areálu za městem v polovině srpna. Zlatohorští proto už několik týdnů pracují na zvelebení celého prostoru. Řemeslníci tady staví zázemí pro rozhodčí. Úpravami prochází také okolí soutěžních boxů a místa pro diváky. Upravený areál budou zlatokopové využívat i v dalších letech. Město tu chce pořádat také koncerty a další kulturní akce.

Zlato patří ke Zlatým Horám neodmyslitelně už od dvanáctého století. S většími či menšími přestávkami se tady tento vzácný kov těžil až do roku 1993. Areál zlatorudných mlýnů na říčce Olešnici zhruba dva kilometry za Zlatými Horami - tento prostor se v český Clondike mění pravidelně už sedmnáct let. Schází se tu zlatokopové z celé střední Evropy a stejně jako v dobách zlaté horečky na Aljašce se pokouší pomocí rýžovacích pánví najít v soutěžních boxech šupinky zlata.

A právě tento areál bude letošní mistrovství světa v rýžování zlata hostit. Na místě jsou teď řemeslníci, kteří musí celý prostor připravit tak, aby odpovídal předpisům. „Už jsme upravili soutěžní klejmy, které byly připravené už v loňském roce. Teď doděláváme startovní budky pro rozhodčí a porotu,“ říká Gabriela Kotasová z městského informačního centra. Po dobu konání mistrovství světa budou přímo u areálu zastavovat vlaky, aby se sem návštěvníci nemuseli složitě vracet až ze Zlatých Hor.

Město získalo pořadatelství šampionátu už v roce 1994. Na Jesenicko dorazí zlatokopové ze čtyřiadvaceti zemí světa. „Připravujeme rovněž kemp pro účastníky, kde bude většina těch závodníků ubytovaná. Budou tam mít veškeré zázemí,“ těší se místostarosta Zlatých Hor Jiří Kozel. „Olomoucký kraj podpořil tuto akci opakovaně. V loňském roce dal 200 000 korun na propagaci toho letošního mistrovství a letos dal 700 000 korun na samotnou akci – především na vybudování zázemí. Je to pro nás jedna ze stěžejních akcí letošního roku,“ dodal tiskový mluvčí Krajského úřadu Olomouckého kraje Ivo Heger.

  • Soutěž zlatokopů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1715/171405.jpg
  • Příprava areálu pro MS zlatokopů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1715/171409.jpg