Lesníci v Beskydách se chystají na kůrovce

Beskydy – Beskydští lesníci mají obavy, že se při současném tropickém počasí přemnoží kůrovec. Jeho kalamitu už lesníci v Česku jednou zažili v polovině devadesátých let minulého století. Zabránit jí mají hlavně speciální lapače, do nichž jsou umístěny feromonové sáčky. Jedním z míst, kde je lesníci rozmístili, je například lokalita nazvaná Na Poskli nedaleko Soláně.

Suché počasí a mírné teploty jsou podmínky, ve kterých se kůrovci daří nejlépe. Podle lesníků napadají především smrkové lesy v nižších polohách. V Beskydách se vyskytuje nejčastěji lýkožrout smrkový. Podle množství odchycených brouků lesníci mohou stanovit stupeň napadení lesa. Spolupracují přitom také s myslivci.

Lesníci rozmisťují proti kůrovcům také tzv. lapáky. Myslivec Josef Skalík upřesnil, že jejich princip spočívá v pokácení stromů přibližně ve dvou třetinách, aby byl strom v polostínu. Přikryje se větvemi, jejichž vůně během usychání láká lýkožrouty. „Je třeba se připravit na rizika a provádět případná opatření,“ říká Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody. Lesníci budou kontrolovat lapače a lapáky zhruba jednou týdně.

Reportáž Daniela Šamánka (zdroj: ČT24)