Spalovna odpadu v Karviné nejspíš bude

Karviná - Ministerstvo životního prostředí souhlasí se stavbou spalovny komunálních odpadů pro Moravskoslezský kraj. Měla by vyrůst u Karviné. Kladný výsledek posouzení vlivu spalovny na životní prostředí doprovodili ministerští úředníci čtyřiceti podmínkami. Primátor Karviné Tomáš Hanzel je ale nespokojený, protože některé požadavky města dosud stát nevyslyšel. Pokud vše půjde podle plánu, měla by nová spalovna začít fungovat v roce 2015. Obdobně velká zařízení jsou u nás pouze v Brně, Liberci a Praze.

Teplo, které krajská spalovna vyrobí, nahradí v oblasti Karviné a Havířova dodávky ze současných zařízení. Množství zplodin v ovzduší by se tak mělo snížit. Vyčištěné spaliny mají navíc ústit do komína vysokého 120 metrů. To jsou jen některé z mnoha požadavků ministerstva životního prostředí. Stavbu obří spalovny ale jako celek hodnotí kladně, protože má vyřešit kritický stav odpadového hospodářství v kraji. Karviná ale má k tomuto posudku výhrady. „Dokud nebudou splněny podmínky, které si město dalo, tak nebudeme souhlasit s tím, aby spalovna v Karviné stála,“ uvedl primátor Karviné Tomáš Hanzel.

Karviná např. žádá, aby spalovna měla dotříďovací linku odpadu nebo aby stát postavil obchvat města a investoval desítky milionů korun do zlepšení stavu životního prostředí. To ale podle ministerstva životního prostředí do posudku, který vydalo, nepatří. „Obchvat Karviné nebo sto milionů na vylepšení životního prostředí nejsou věci, které by měl řešit investor tohoto záměru,“ řekla mluvčí ministerstva životního prostředí Jarmila Krejsová.

Spalovna má stát pět miliard korun. Čtyřicet procent z této částky by měla uhradit Evropská unie, zbytek zaplatí kraj a obce. To, že ministerstvo dalo projektu zelenou, ještě ale neznamená, že se bude stavět. Příležitostí k případnému zablokování stavby budou mít účastníci řízení ještě dost. „Územní řízení, integrované povolení, stavební povolení, to všechno může projekt zpomalit nebo i zastavit,“ potvrdil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

  • Tříděný odpad autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1725/172405.jpg
  • Zpracování odpadu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1725/172406.jpg