Komedyje o čertových osidlách je jadrná a peprná

Ostrava – Jadrná lidová hra se zpěvy z časů barokních zní podtitul Komedyje o čertových osidlách, kterou nastudovali činoherci Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. Představení je textovou koláží tří barokních her, doplněné o známé i zapomenuté lidové písně, a humorným způsobem řeší vztah člověka s peklem a nebem. Tvůrci upozorňují, že předností těchto her je krásný jadrný hovorový jazyk, psali je totiž „českým, však sprostým jazykem sprostí lidé“, třeskutě ubíhající děj, vtip, nadsázka a radost ze života.

„V podstatě se ani nedá říct, že jde o nějaký ucelený příběh, jde víc o kabaret na téma a tím hlavním tématem je postavení člověka mezi nebem a peklem a jeho snaha se skamarádit i s jedním i s druhým,“ vysvětluje režisér Ondrej Spišák.

Řekne-li se barokní lidové divadlo, představí si většina především hry o světcích nebo o Kristově ukřižování. Obyčejní lidé té doby však často tvořili také hry nevážné, komediální, ač i v nich se duchovní tematika nějak odrážela. Národní divadlo moravskoslezské přichystalo inscenaci, která čerpá právě z několika lidových komedií.

Komedyje o čertových osidlách vznikla spojením hlavních motivů her Zrcadlo masopustu, Komedyje o sedmi čertových osidlách a Labyrint světa. Text je doplněn množstvím lidových písní ze sborníků Jana Jeníka z Bratřic a Karla Jaromíra Erbena. Rozpustilé písně zpívají herci za doprovodu živé kapely. „Jsou peprné, ale jsou tak peprné, že je to zároveň poetické. Jsou vlastně archaické a tak je to pěkné, že ta peprnost nikoho neurazí,“ domnívá se Spišák.

Tvůrci doufají, že si netradiční „komedyje“ své publikum najde. Divákům vzkazují: Netušíme, jak naše snaha dopadne, leč: „Žádáme poníženě za pokojnou tichost i také za dobrou pozorlivost. Až se filosofii naučíme, tak pánům něco ostrovtipného teprv povíme. Komu se nelíbí, nehaněj, umíš-li, lepší si udělej.“  

Premiéru má nový kousek činoherního souboru Národního divadla moravskoslezského dnes v 19 hodin na scéně Divadla Jiřího Myrona. První repríza je naplánována na 15. června od 18:30.

  • Komedyje o čertových osidlách zdroj: Národní divadlo moravskoslezské http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1721/172092.jpg
  • Veronika Forejtová v roli čerta autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1720/171985.jpg
  • Foto z představení autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1720/171982.jpg
  • Foto z představení autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1720/171983.jpg