I ostravská městská nemocnice přestane brzy proplácet poplatky

Ostrava - Ostrava zřejmě přestane vyplácet zdravotnické poplatky ve své nemocnici na Fifejdách. Příčinou je námitka Evropské unie, která vnímá jejich proplácení jako nedovolené zvýhodnění. Vracení třicetikorunového poplatku zpět pacientům stálo město od roku 2009 přes dva miliony korun. O osudu poplatků by mělo město Ostrava rozhodnout na svém dalším zastupitelstvu. To se uskuteční 30. června. Poplatky by potom město mělo přestat proplácet od prvního července tohoto roku.

Moravskoslezský kraj zruší proplácení zdravotnických poplatků 17. června. Město Ostrava přestane ve své městské nemocnici na Fifejdách vracet peníze občanům zřejmě prvního července. „Situace je taková, že právníci nám doporučili, abychom zrušili proplácení poplatků v městské nemocnici Fifejdy v nejbližším možném termínu,“ tvrdí náměstek primátora města Ostravy Lukáš Ženatý.

Od 1. dubna minulého roku, kdy bylo vracení poplatků v městské nemocnici zavedeno, přišla městská kasa o dva a půl milionu korun. „Za takovou částku by se klidně dalo rekonstruovat nějaké předškolní zařízení například mateřská škola nebo postavit hezké dětské hřiště,“ hájí rozhodnutí neproplácet poplatky Lukáš Ženatý.

„My musíme respektovat v prvé řadě zákon a legislativu. Pokud se náš zřizovatel – tedy město - rozhodne poplatky neproplácet, my v podstatě pojedeme ve stejném režimu, že budeme poplatky vybírat,“ dodává mluvčí městské nemocnice Ostrava Anna Vidiševská.

  • Automat na výběr poplatků autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1730/172950.jpg
  • Městská nemocnice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1730/172952.jpg