Zákaz vstupu do lesů v okolí Blanska - platí i pro Moravský kras

Blansko – Lesy v okolí Blanska jsou kvůli rozsáhlým polomům ode dneška uzavřeny, radnice v Blansku zakázala vstup do lesů na území 26 měst a obcí. Jde o rozsáhlou lokalitu od Lipůvky na západě až po Jedovnici na východě – zákaz platí i pro centrální část Moravského krasu, do kterého každoročně míří tisíce turistů. Lesy zůstanou nepřístupné až do 25. srpna, radnice ale může lhůtu v případě potřeby ještě prodloužit. Při porušení zákazu hrozí pokuta do 30 tisíc korun.

Zákaz přišel po vichřici, která v sobotu večer vyvrátila v Masarykově lese z kořenů stovky stromů. Mnohé z nich jsou spadlé jen napůl, a hrozí sesunutím. Výlety do přírody jsou podle lesníků v této oblasti velmi nebezpečné, terén je totiž stále podmáčený. Lesní podnik ve Křtinách musí zlikvidovat asi 30 tisíc metrů krychlových dřeva, co je jinak jeho půlroční produkce. Práce budou trvat minimálně tři měsíce.

Z hlediska turistického ruchu jde o zásadní omezení. Neprůjezdné jsou zatím Suchý a Pustý žleb - úzké kaňony, na jejichž svazích jsou uvolněné stromy. Turisté se nedostanou ke středověkému Novému Hradu u Olomučan, do Rudického propadání, nevystoupí na vyhlídky nad Býčí skálou nebo u Máchova památníku v Josefovském údolí. Kvůli zákazu se zájemci nedostanou ani na rozhlednu Alexandrovku, která se tyčí nad Adamovem.

NO COMMENT: Masarykův les nyní - letecké záběry (zdroj: ČT24)

Tím ovšem výčet omezení nekončí. Masarykův les je lokalita plná studánek, památníků a vyhlídek protkaná desítkami stezek. Je oblíbeným cílem víkendových výletů Brňanů. I ti budou muset na své výšlapy do přírody nebo výjezdy na kole zapomenout. „Ještě dnes budou všechny radnice o zákazu informovány. Majitelé lesů budou muset na příjezdové komunikace umístit tabule zapovídající vstup. Jde o největší zákaz vstupu do lesů, který za poslední léta Blansko vydalo,“ zdůraznil  vedoucí odboru životního prostředni blanenského městského úřadu Pavel Konečný.

Katastrální území, kde platí zákaz vstupu do lesa:

Adamov, Blansko, Bukovina, Bukovinka, Habrůvka, Holštejn, Horní Lhota, Hořice, Jedovnice, Klepačov, Křtiny, Lažánky, Lažany, Lipovec, Lipůvka, Milonice, Olešná, Olomučany, Rudice, Senetářov, Suchdol, Svatá Kateřina, Svinošice, Šebrov, Těchov, Vilémovice

Vydáno pod