Další sesuv hradeb na Špilberku nehrozí, opravy začnou příští týden

Brno - Provizorní opravy části hradeb na brněnském hradě Špilberk, která se ve středu částečně zřítila, začnou příští týden. Dvacet metrů barokního opevnění hradu zatím provizorně zajistí dřevěná konstrukce. Okolí zřícené zdi je uzavřené. Statici se podle ředitele Muzea města Brna Pavla Cipriana zatím neobávají, že by sesuv mohl pokračovat. Jako příčina neštěstí se potvrzuje podmáčení zdi po dlouhých deštích. Předběžné odhady škod se pohybují kolem deseti milionů korun.

Návrh na zajištění zdi předloží statici městu do tří dnů. Hradby by měla před další zkázou alespoň na čas ochránit provizorní opěrná konstrukce ze dřeva. „Z pravé strany se zajistí volný konec utržené zdi, aby nedošlo k pokračování havárie, a uděláme odvodňovací vrty, protože můžeme předpokládat, že za zdí je stále kumulovaná voda,“ vysvětlil statik Radoslav Ulrich. Konec zdi, která hrozí utržením, dělníci rozeberou z plošiny.

Hradbu tvořilo původní barokní zdivo, které v minulých letech neprodělalo žádnou rekonstrukci. „Hradba v těchto místech dosud nevykazovala žádné známky poškození,“ uvedl Ciprian. Po silných deštích se ale pod cihlové zdivo dostala voda. Bezprostřední okolí zřícené zdi je uzavřené pro chodce, což potrvá nejméně do skončení provizorní opravy. Uzavřená je také travnatá plocha západní části hradeb nad poškozeným místem, kde se měly zanedlouho konat hlavní koncerty festivalu Babylonfest. Organizátoři hledají nové místo. Neštěstí se dotkne i prohlídkové trasy v kasematách. Trasa vede přes západní příkop, který nyní správa hradu musela uzavřít.  

Zřícené hradby na Špilberku
Zdroj: ČT24
Vydáno pod