Prodej opavské Slezanky provázejí spory

Opava - Kolem obchodního centra Slezanka v Opavě to opět vře. Zastupitelé budou v pondělí projednávat smlouvu o budoucí kupní smlouvě na pozemky pod budovou. Mají o ně zájem dva developeři. Rada města se už rozhodla pro společnost Crestyl. Opozici se to ale nelíbí. Podle ní je smlouva sepsána jednostranně a pro město nevýhodně. Výhrady mají i právníci. Zasedání zastupitelstva, které bude o smlouvě o budoucí kupní smlouvě rozhodovat, se uskuteční v pondělí 21. června ve 14 hodin ve sněmovním sále minoritského kláštera v Opavě.

Slezanku na strategickém místě v centru Opavy koupilo město za 270 milionů. Společnost Crestyl má o pozemky pod ní zájem, protože už pět let pracuje na projektu kulturně společenského centra za budovou a počítá i s jeho rozšířením na Slezanku. „Město je připraveno pozemky prodat pouze po kolaudaci, to znamená, že bude mít neustále vliv na to, co tam vznikne. Myslíme si, že ta smlouva je vyvážená,“ uvedl primátor Opavy Zbyněk Stanjura. 

„Když počítám všechno, co jsme do toho dali, tak se město dostane minimálně na minus 340 milionů, které ho bude Slezanka stát,“ říká zastupitelka Opavy Pavla Brady. S prodejem za daných podmínek nesouhlasí řada zastupitelů. Smlouva se ale nelíbí ani právníkům z Transparency International. Město podle nich uzavírá dlouhodobý závazek těsně před volbami. „Další věc, která se nám na smlouvě nelíbí, je to finanční zajištění, protože město samo ještě splácí úvěr za pozemky, které nyní prodává na splátky, takže úvěruje soukromou společnost,“ tvrdí vedoucí právního oddělení Transparency International Petr Jansa.

Podle Omara Koleitata - generálního ředitele společnosti Crestyl, pro kterou se město rozhodlo, smlouva nikoho nepoškozuje. „Je to absolutně standardní smlouva takového typu,“ říká. S tím ovšem nesouhlasí Radim Bajgar, ředitel druhé společnosti, která měla o Slezanku zájem – společnosti Develon. „Když jsme objektivně srovnali obě ty nabídky, tak naše nabídka je objektivně lepší, co se týče výše ceny i co se týče využití,“ myslí si.