Brno získá víc peněz z loterijních terminálů, umožní to vyhláška

Brno - Brno získá víc peněz z takzvaných videoloterijních terminálů. Zastupitelé dnes schválili vyhlášku, kterou zpoplatnili jejich provozování. Z každého přístroje budou provozovatelé radnici odvádět ročně 20.000 korun. Stejný poplatek se už dnes vztahuje na hrací automaty. Změna by městu mohla ročně přinést až kolem 100 milionů korun.

Ministerstvo financí, které loterijní terminály na rozdíl od hracích automatů povoluje, umožnilo dodneška v Brně provoz 124 elektromechanických rulet, 4604 videoloterijních terminálů a 343 obdobných technických zařízení. Pokud by majitelé nechali všechnu techniku v provozu a za všechny přístroje platili, činil by zisk pro město 101,5 milionu korun.

Zastupitelé také schválili rozšíření počtu ulic, kde je hazardní technika zakázaná. V seznamu se objevily hlavně ulice v takzvaných sociálně vyloučených lokalitách. „Podstatná část lidí je tam závislá na sociálních dávkách, a tyto dávky končí v automatech,“ uvedl už dřív primátorův náměstek Martin Ander. Současné herny v lokalitách zůstanou, jejich provozovatelé si však v budoucnu nebudou moci obnovit licenci. Změnu obyvatelé Brna poznají nejspíš až po letech, protože mnozí provozovatelé si zajistili licenci i na 15 let dopředu.

V Brně hracích automatů a podobných přístrojů přibývá, v některých ulicích se herny postupně staly nejfrekventovanějšími podniky. Přemíra výherních automatů v Brně nedávno inspirovala místní Divadlo Feste k nové inscenaci nazvané Haz.Art. Premiéru měla 6. června. Divadelníci upozorňují mimo jiné na to, že zatímco Ve Francii připadá na jeden automat 18.000 lidí, v Česku je to 170 a v Brně dokonce 60 lidí.

Brno dnes vyhlášku přijalo poté, co prezident Václav Klaus před dvěma týdny vetoval novelu loterijního zákona, která dávala obcím možnost regulovat kromě hracích automatů i takzvané videoloterijní terminály. Novela podle prezidenta zásadním způsobem zužovala okruh příjemců finančních prostředků na veřejně prospěšné účely.

Vydáno pod