Ostravští vysokoškoláci postavili další auto - tentokrát na elektřinu

Ostrava - Studenti Vysoké školy báňské – Technické univerzity v Ostravě vyrobili ve spolupráci s vyučujícími vlastní elektromobil. Na jedno nabití ujede až dvě stě kilometrů. Student car elektrik teď bude sloužit k propagaci školy. Tento originální vůz budete moci potkat i na silnicích, ale až poté, co dostane karoserii a prvky povinné výbavy.

Student car elektrik – auto, na jehož výrobě se podílel desetičlenný tým studentů a jejich vyučujících. Jeho výroba trvala tři měsíce. „Zrychlení u tohohle automobilu, který jsme postavili, by se mělo pohybovat kolem osmi sekund z nuly na sto kilometrů v hodině. Je zde použit 74 kW elektromotor, který zaručuje tomu autu pořádný šmrnc na silnici,“ vyzdvihuje kvality vozu pracovník vědy a výzkumu Ústavu progresivních technologií pro automobilový průmysl VŠB-TU Ostrava Pavel Klaus.  

„Je to úplně jiný přístup k tvorbě automobilu, protože zde musíme počítat s docela vysokou váhou baterií, kterou musíme rozložit tak, aby auto bylo dobře vyvážené a nemělo právě díky tomu problémy při vyšších rychlostech na silnici,“ doplňuje ho kolega Radim Čech. Automobil by měl na jedno nabití baterie ujet zhruba 200 kilometrů a dobíjí se z konvenční zásuvky - většinou ze střídavého napětí 380 voltů přes nabíječku.

Student car elektrik je už dokonce několikátým autem v pořadí, které vyjelo z dílen ostravské Vysoké školy báňské – Technické univerzity. Prvním byl Kaipan, kopie slavného Lotusu 7, pak se tým pustil do vlastních originálních projektů. „Naši studenti na oboru materiály a technologie pro automobilový průmysl dostávají v podobě této laboratoře experimentálně výzkumnou základnu, kde si mohou ověřit teoretické znalosti, a to přímo na stavbě automobilů,“ říká vedoucí projektu Petr Tomčík.

„Největší nároky jsme kladli na bezpečnost vozu, aby nevznikly problémy s tím, že je zde vysoké napětí,“ upozorňuje na úskalí stavby „elektrovozu“ Radim Čech. Automobil teď bude sloužit také k propagaci technických oborů na základních a středních školách. „Jde o to přiblížit dětem, respektive žákům základních škol, tu nejmodernější techniku, a to co nejzábavnější formou, seznámit je s moderními technologiemi v oblasti elektromobility, a třeba jim tak pomoci rozhodnout se při volbě budoucího povolání,“ dodává Petr Tomčík.

  • Student car elektrik autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1757/175603.jpg
  • Nabíjení baterie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1757/175604.jpg
  • Předchozí model „studentského vozu“ autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1757/175605.jpg