Jihlava otevřela nové centrum pro odložené děti s handicapem

Jihlava – Odložení novorozenci a batolata se zdravotním postižením nebo sociálním handicapem našli azyl v nově vybudovaném zařízení na Vysočině. Podle plánu ministerstva zdravotnictví by taková centra měl mít do budoucna každý kraj. V tom jihlavském je nyní třicet dětí do tří let z celé České republiky. Většina z nich je odložená nebo odebraná.

Dosud se děti s ošetřovatelkami mačkaly v několika malých místnostech. Nyní mají k dispozici moderní vybavení a velké prostory určené různě postiženým dětem. Podle ředitelky Dětského centra Ivany Ryglové se ale množí případy, kdy biologičtí rodiče řeší složitý životní problém a děti do centra odloží. „Někteří toho mohou zneužívat,“ dodala.

Centrum bude sloužit i dětem z jiných krajů

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Rozpočtové náklady na nové zařízení byly 27 milionů korun. „Za 20 milionů to bylo vysoutěženo,“ dodal náměstek hejtmana kraje Vysočina Libor Joukl (ČSSD). V centru nechybí ani rehabilitační místnost s bazénem. Je zde i jako jediné v kraji výukové centrum pro náhradní rodiče a pěstouny. Dětské centrum bude sloužit nejen dětem z Vysočiny, ale i z Prahy a Jihočeského a Pardubického kraje. 

Odebraných dětí v Česku ubývá. Roste ale zájem o náhradní nebo pěstounskou péči, který stále převyšuje počet odložených dětí. Systém se sice zjednodušil, od podání přihlášky se přesto čeká dva až tři roky.