I Olomoucký kraj od července přestane proplácet poplatky

Olomouc - Olomoucký kraj zrušil proplácení regulačních poplatků ve svých zdravotnických zařízeních. Včera o tom rozhodli krajští zastupitelé. Hejtmanství je přestane hradit od prvního července. Region se tak připojil k Moravskoslezskému kraji, který neplatí za pacienty od poloviny června. Olomoucký kraj v současné době zřizuje nebo vlastní celkem sedm zdravotnických zařízení. Ročně dotuje chod dvou z nich a to řádově několika miliony korun.

Současný systém proplácení regulačních poplatků je diskriminační. Tolik neformální stanovisko Evropské komise. Ta rovnou navrhla dvě řešení. Buď kraj uhradí pacientům poplatky ve všech zdravotnických zařízeních anebo v žádném. Olomoucké hejtmanství se rozhodlo pro druhou možnost. Kraj začal poplatky ve zdravotnictví proplácet loni v únoru. V minulém roce za pacienty uhradil více než třicet šest milionů korun. Letos hejtmanství vyčlenilo čtyřicet milionů. Téměř pět a půl milionu už vyčerpalo.

„Ty nevyčerpané prostředky budou použity jak do sociální oblasti tak i zdravotnictví a také na řešení protipovodňových opatření,“ tvrdí hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík. Poplatky hejtmanství proplácí formou daru. V loňském roce pacienti podepisovali návrh darovací smlouvy přímo u lékaře. Na základě podkladů od zdravotnických zařízení za ně kraj poplatek uhradil. Letos lidé platí sami. Peníze pak na požádání dostanou od kraje zpět.

„Tím, že ten způsob proplácení od 1.1.2010 byl takový, že pacienti přímo žádali kraj, tak opravdu naše nemocnice změnu rozhodnutím kraje nepocítí,“ říká tisková mluvčí holdingu Agel Hana Szotkowská. Kvůli zrušení proplácení regulačních poplatků teď ale bude krajská koalice měnit část koaliční dohody.

„Regulační poplatky byly obrovské politikum a troufám si tvrdit jedním z nosných témat, díky kterým sociální demokracie vyhrála před časem krajské volby,“ myslí si zastupitel Olomouckého kraje Alexander Černý. „My už máme uzavřen dodatek koaliční dohody, ve kterém se koaliční strany domluvily na vypuštění toho textu, který se týkal úhrady regulačních poplatků,“ řekl hejtman Martin Tesařík.

  • Pacientka u lékaře autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1767/176605.jpg
  • Poplatky u lékaře autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1767/176606.jpg
  • Nemocnice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1767/176607.jpg