Slezské muzeum se chystá na kompletní rekonstrukci

Opava - Slezské zemské muzeum slaví. Z regionálního operačního programu Moravskoslezsko získalo téměř 100 milionů korun na rekonstrukci. Opavské muzeum je nejstarší v České republice, pochází z roku 1814. Obnovy se dočká exteriér a vznikne i zcela nová expozice. Rekonstrukce výstavní budovy začne letos na podzim a muzeum se pro návštěvníky znovu otevře na jaře v roce 2012.

Historická výstavní budova Slezského zemského muzea je zchátralá. V srpnu loňského roku musely být sundány alegorické sochy z jejího průčelí, protože hrozilo jejich zřízení. Stejný osud potkal i sousoší pegasů. Desítky milionů se proto použijí na obnovu fasády. „Určitě by se zrestaurování měly dočkat i terakotové alegorie, v budově vznikne moderní, dynamicky koncipovaná zemská expozice věnovaná Slezsku a sousedním oblastem, především severní Moravě,“ prozradil ředitel Slezského zemského muzea Antonín Šimčík.

Současná expozice muzea pochází z osmdesátých let minulého století a je tedy téměř třicet let stará. Po rekonstrukci vznikne v prvním podzemním podlaží výstava věnovaná přírodě a krajině Slezska. „V přízemí bude část expozice nazvaná Křídla myšlenek, bude tu prezentováno období od poloviny 18. do počátku 20. století, fenomény jako kultura, věda, umění,“ řekla náměstkyně pro společenské vědy SZM Markéta Kouřilová.

V patře se pak návštěvníci můžou těšit na takzvanou Encyklopedii Slezska. Všemi místnostmi tam bude procházet ochoz a lidé proto uvidí vystavené exponáty dokonce z několika pohledů. V muzeu bude také místnost pro matky s dětmi, bezbariérový přístup, výtah a odpočinková místnost. Otevírací doba se prodlouží až do 19. hodiny a vznikne i pět nových pracovních míst.

  • Sundávání poškozených soch autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1769/176835.jpg
  • Fasáda muzea autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1769/176837.jpg