Přes nepřízeň osudu usiluje vdova o bydlení pro mladé z dětských domovů

Životice – Loňská blesková povodeň zdemolovala pětatřicetileté Ivetě Březinové ze Životic u Nového Jičína dům, v němž společně s rakovinou zasaženým manželem měli v úmyslu vybudovat byty pro odchovance dětských domovů. Po několika dnech vzala tragicky infekce paní Ivetě i manžela. Přestože přišla o všechno, původní myšlenky na zbudování bytů pro mladé se nevzdala a společně s Nadací Adra o její realizaci stále usiluje.

Přípravu brzdily úřední procedury, když se ukázalo, že chystané občanské sdružení Dům na půl cesty (prozatím s osmi byty) Iveta Březinová provozovat nemůže. „V případě, že jde třeba o provozování azylového domu, jedná se o odbornou činnost a na to nestačí občanské sdružení. Musí být založena obecně prospěšná společnost,“ vysvětlil pro ČT mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)

Iveta Březinová:

„Mělo se to jmenovat Jožinova bažina - to na počest tatínka mého zesnulého manžela. Říkali jsme si, že by tady byl správcem.“

Po roce od tragické události se do cesty realizaci plánu staví i důsledky deštivého jara. Staletý dům, který nestihli ani pojistit, je pořád vlhký a hrozí mu demolice. „Dům není ve stavu, že by si zasloužil opravu. Mám obavu, že i zde bude nařízena demolice,“ říká životický starosta Pavel Hasalík (Nez. za KDU-ČSL).

Ani hrozba demolice ale neznamená pro Ivetu Březinovou konec plánu, jehož se nemíní vzdát ani ona, ani Nadace Adra. „Tak se prostě dům bude muset zbourat a postaví se nový na stejných základech,“ míní paní Iveta. Jiří Raiser z Nadace Adra považuje za stěžejní shánět sponzory a prostřednictvím benefičních akcí dostat myšlenku do povědomí lidí.