Krádež kabelů odnesli mladíci újmou na zdraví

Ostrava - Pokus o krádež elektrických kabelů poblíž osady Bedřiška v Ostravě-Mariánských Horách zaplatil jeden patnáctiletý mladík popáleninami druhého a třetího stupně. Kabely byly totiž pod vysokým napětím. Stalo se to v polovině června a chlapec je od té doby stále ve velmi vážném stavu. Místní tvrdí, že k němu sanitka nevyrazila hned po jejich zavolání. Záchranáři to popírají.

Lidé o neštěstí nechtějí moc mluvit, a tak zatím není úplně jasné, co se přesně stalo. Obyvatel Bedřišky Jiří Polák, který volal záchranku, popisuje neštěstí: „…děcka tu lítala, začala řvát: 'Strejdo, dělej rychle, zavolej sanitku!' Tak jsem volal a ta operátorka říká: 'Znáte jeho jméno? Pokud nevíte jeho jméno, tak zavolejte policii.' A vypnula mi telefon.“ Tomu oponuje mluvčí záchranné služby Moravskoslezského kraje Lukáš Humpl. Podle něj vyslala operátorka posádku správně na místo, ač neměla všechny potřebné údaje. Vůz dorazil do Bedřišky deset minut po prvním volání.

V kabelech bylo napětí šest tisíc voltů. Po jejich přeseknutí došlo k výboji, který oba mladíky popálil. Jeden z dvojice skončil na jednotce intenzivní péče. Jak uvedl lékař popáleninového centra Bořek Trávníček, chlapec utrpěl velice závažné popáleniny 2. a 3. stupně na zhruba třetině tělesného povrchu a lze očekávat velice závažné komplikace.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Případ šetří policie pro poškození veřejně prospěšného zařízení

Zatím není jasné, jak dlouho se bude popálený mladík léčit. Oběma pachatelům hrozí až tři roky ve vězení. Už v březnu se tato osada dostala do povědomí. Kvůli útoku zápalnou lahví na jeden z domků byli totiž dva místní, matka a syn, obvinění z pokusu o vraždu. Od té doby se ale lidé snaží udělat z Bedřišky, pokládané za vyloučenou lokalitu, lepší místo k životu.