Ostravští hygienici varují před přízemním ozonem

Ostrava - Hygienici varují před přízemním ozonem. Předpokládají, že kvůli slunečnému počasí může jeho množství o víkendu překročit stanovený limit. Přítomnost přízemního ozonu ohrožuje především lidi ve velkých městech. Jeho škodlivost se totiž zvyšuje v kombinaci se zplodinami z automobilového provozu. Přízemní ozon má navíc velkou nevýhodu, na rozdíl od smogu, který trápí lidi hlavně v zimě, ho totiž nikdo nemůže regulovat.

Pálení očí, kašel, bolesti hlavy, únava nebo i astmatický záchvat - to všechno může mít na svědomí přízemní ozon. Nejvíce ohrožuje děti, seniory a nemocné lidi. „Setkáváme se i se zhoršením imunitního systému. Co proti tomu dělat? V každém případě se vyhnout slunečnímu záření, to znamená zůstat doma, větrat ráno nebo večer,“ radí praktický lékař Hugo Přibyl.

Při vysokých koncentracích přízemního ozonu se mluví o takzvaném letním smogu. Ten závisí na množství slunečního záření. Letos byla zatím nejhorší situace koncem června. „V tuto chvíli ty koncentrace přízemního ozonu samozřejmě rostou, ale nejsou ještě tak vysoké,“ tvrdí Jiří Bílek ze Zdravotního ústavu Ostrava. Ozon vzniká z kyslíku a tvoří se nejen za slunečného počasí, ale i při bouřkách.

Pokud ho je ve vzduchu hodně, dráždí sliznice. Ještě nebezpečnější je ale v případě, kdy se na něj navážou různé zplodiny. Vznikají tak látky, které mohou vyvolat rakovinu. „Největším rizikem ve městech je fotochemický smog, kdy ten ozon reaguje s organickými látkami z výfukových plynů a vznikne taková ta mlha nad silnicemi,“ vysvětluje Jiří Bílek.

  • Slunce nad Ostravou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1789/178825.jpg
  • Ostravský provoz autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1789/178826.jpg
Vydáno pod