V Moravskoslezském kraji začala sezona sinic

Moravskoslezský kraj - Hygienici v Moravskoslezském kraji varují před prvními sinicemi. Pravidelné odběry vody už odhalily jejich vysoké počty v Žermanické přehradě na Frýdecko-Místecku. Lékaři upozorňují, že plavat ve vodách napadených sinicemi je velmi nebezpečné. Naopak nejčistší voda je teď podle hygieniků na Hlučínské štěrkovně, Slezské Hartě či v lomu ve Svobodných Heřmanicích.

Začátek prázdnin bude pro mnohé lidi na Žermanické přehradě znamenat konec koupání. Pohyb ve vodě napadené toxickými sinicemi totiž může způsobit vážné kožní problémy. „Velmi nebezpečné je, když ta voda zateče třeba do nosu, do úst nebo do očí. Ty těžší případy mohou skončit až na kožním oddělení v lůžkové části,“ varuje kožní lékař Radek Litvik. „Nejvíce je ohrožena dětská populace, senzibilní občané, dále těhotné ženy,“ dodává Radim Mudra z Krajské hygienické stanice Ostrava.

Také na dalších místech v kraji je voda méně kvalitní, často zakalená a zabarvená. „Takové zbarvení vody můžeme vidět na všech nádržích na Novojičínsku, na Bašce, Olešné. Ale díky tomu, že v těchto vodách nejsou toxické sinice, tak to koupání je bez zdravotních rizik,“ říká hygienik Radim Mudra.

Zvýšený výskyt sinic lze podle hygieniků jen velmi těžko předvídat. Ke svému životu a rozmnožování potřebují hlavně teplo a hezké počasí. A právě tak by podle meteorologů mělo v následujících dnech být. O víkendu by teploty mohly vystoupat až nad 30 stupňů a stejně teplo by mělo být i začátkem příštího týdne.

  • Žermanická přehrada autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1789/178820.jpg
  • Žermanická přehrada autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1789/178821.jpg