S výměnou řidičského průkazu lidé nespěchají

Ostrava (Moravskoslezský kraj) – Kvůli výměnám řidičských průkazů, jejichž platnost končí v prosinci tohoto roku, hrozí dopravním inspektorátům v Moravskoslezském kraji úplný kolaps. Nevyhovující doklad má v současné době v kraji stále přes osmdesát tisíc řidičů. Lidem s neplatným řidičským průkazem tak hrozí vysoké pokuty. Řidičské průkazy vydané od 1. ledna 1994 do 31. prosince 2000 jsou jejich držitelé povinni vyměnit nejpozději do 31. prosince 2010, uplynutím stanovené doby pro jejich výměnu pozbývají jejich řidičské průkazy platnosti.

Pokuta až dva a půl tisíce korun čeká na všechny, kteří si nestihnou vyměnit starý řidičský průkaz do konce roku. Dopravní inspektoráty v kraji přitom zejí prázdnotou, hlavní nápor zde očekávají na podzim. „Letos se obáváme, že nastanou stejné problémy jako v závěru roku 2007. Zvlášť v měsících říjen, listopad, prosinec se projeví extrémní počet žádostí o výměnu řidičských průkazů,“ uvedl vedoucí odboru dopravně správních činností Dalibor Mozdřeň a mluvčí Magistrátu města Ostrava Andrea Vojkovská dodala: „Zákonná výměna se týká řidičských průkazů vydaných od začátku roku 1994 do konce roku 2000. Řidiči, kteří dorazí v podzimních měsících, budou čekat ve frontách a budou se zbytečně rozčilovat.“

Výměny řidičských průkazů se týkají zejména lidí mezi třiceti a padesáti lety, tedy osob v produktivním věku, u nichž lze předpokládat, že jsou aktivními řidiči. „Moravskoslezský kraj patří mezi kraje s nejvyšším počtem nevyměněných řidičských průkazů,“ prohlásil mluvčí Ministerstva dopravy ČR Jakub Ptačinský. Někteří z řidičů nechávají výměnu na poslední chvíli, jiní jsou důslednější: „Já ho mám vyměněný už v loňském roce!“ V současné době platí na území České republiky 4 typy řidičských průkazů, dva z nich však pouze do konce tohoto roku. „Nově vydávaný typ řidičského průkazu odpovídá vzoru vydávanému v rámci Evropské Unie a obsahuje nové bezpečnostní prvky,“ doplnil Jakub Ptačinský.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Nové řidičské průkazy budou na rozdíl od starých vydávány na dobu určitou, jejich platnost bude 10 let.

Kvůli výměnám řidičských průkazů, jejichž platnost končí v prosinci tohoto roku, hrozí dopravním inspektorátům v Moravskoslezském kraji úplný kolaps.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod