Třinecká nemocnice hledá dobrovolníky

Třinec - Třinecká nemocnice hledá dobrovolníky na oddělení ošetřovatelské péče. Měli by se věnovat seniorům, kteří jsou často upoutáni na lůžko nebo mohou jít ven jen s cizí pomocí. A na to sestry nemají čas. Jedinou podmínkou je u dobrovolníka věk 18 let. Další podrobnosti k projektu dobrovolnictví najdou zájemci na webových stránkách třinecké nemocnice a také na stránkách Slezské diakonie. Poslední termín pro přihlášení je 27. červenec.

Dva ještě před pár dny neznámé muže dala dohromady nemoc. Oba musí být několik měsíců pod odborným dohledem lékařů. Na dobrovolnictví mají rozdílný názor. „Ti těžší pacienti to možná budou potřebovat, já ne,“ říká Rudolf Cygonek. „Bylo by dobré, kdyby mě někdo vyvezl ven, na půl hodiny by stačilo a pak mě vzal zpátky. Já sám nemůžu a být pořád v místnosti není zdravé,“ nesdílí jeho názor další pacient Ladislav Piňos.

Právě doprovod na procházku patří k činnostem, které sestry při svých povinnostech v žádném případě nezvládnou. A to je jeden z úkolů dobrovolníka. „My zdravotníci nemáme čas u toho pacienta pobývat, máme jich dvacet na oddělení, u každého být půl hodiny, což oni vyžadují, to prostě nejde,“ vysvětluje vrchní sestra Marcela Ciencalová.

„Dobrovolníkem se může stát každý, ale vhodnými vlastnostmi jsou spolehlivost, svědomitost a nezištnost,“ myslí si Ilona Sniegoňová ze Slezské diakonie. Dobrovolníci, kteří za svou práci dostanou zaplacené pouze jízdné, se musí připravit na to, že nemocní lidé reagují často podrážděně. „Někdo ulehne a je nevrlý, ale člověk nemůže brát vážně, co ti naši pacienti mluví,“ říká vrchní sestra Marcela Ciencalová. Informace k projektu dobrovolnictví mohou zájemci najít na webových stránkách nemocnice nebo Slezské diakonie.

  • Pacienti v nemocnici autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1796/179591.jpg
  • Pacienti v nemocnici autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1796/179592.jpg