V Olomouci chybí poradny a testovací centra pro lidi nakažené virem HIV

Olomouc - I když počet nakažených virem HIV v České republice roste, lidé v Olomouckém kraji nemají moc možností, kde jim poradí a zdarma udělají testy. Před třemi lety byla z ekonomických důvodů zrušena bezplatná poradna prevence AIDS při hygienické stanici v Olomouci. Odborníci si myslí, že to byla chyba. A to nejen v sezóně dovolených, kdy se riziko nakažení zvyšuje v zahraničí.

Lidé, kteří mají podezření, že se nakazili virem HIV, se mohou obrátit na některé z AIDS center. Pro Olomoucký kraj je to nejblíže v Brně či v Ostravě. „Zatímco v minulosti se nám dařilo tlumit a eliminovat vzestup viru HIV díky prevenci a osvětovým aktivitám, v současné době bohužel registrujeme trvalý vzestup onemocnění,“ uvedla Dana Strnisková z Krajské hygienické stanice v Olomouci. Podle ministerstva zdravotnictví mají Češi informací o problematice HIV dostatek. Mohou je čerpat jak z internetu, tak z bezplatných telefonních linek.

Určitou pomoc nabízejí kontaktní centra, která pracují s drogově závislými. Jejich pracovníci však mohou provádět osvětu a testy na HIV velmi omezeně. „Je to z důvodu omezených finančních prostředků,“ potvrdila vedoucí Kontaktního centra v Olomouci Lucie Řeřichová. Ti, kteří se chtějí nechat vyšetřit – ovšem bez poradenství - musí přes svého praktického lékaře anebo do soukromých laboratoří. Za to zaplatí v průměru čtyři sta korun. „Částečně to může být problém pro mladé lidi, kteří by se chtěli anonymním způsobem otestovat, protože jít za svým praktickým lékařem, zvlášť když jim není osmnáct, znamená, že to může být nahlášeno rodičům,“ říká oblastní ředitel Sdružení Podané ruce v Olomouci Lukáš Carlos Hrubý.

V Olomouckém kraji je nyní podle Národní referenční laboratoře 41 HIV pozitivních. „V této situaci je důležitá dvojí pomoc, jednak odborná, zdravotnická pomoc, potom je neméně důležitá v té chvíli pomoc někoho, kdo je ochotný naslouchat,“ myslí si psycholog Lubomír Smékal. Počet nakažených v České republice od roku 1986 stále narůstá. Zatímco tehdy jich bylo šestadvacet, ke konci letošního května je evidováno už 1425 případů.

  • Laboratoř, kde se provádí testy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1800/179924.jpg
  • Informační plakát autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1800/179925.jpg