V Novém Jičíně vzpomínali na generála Laudona

Nový Jičín – Na slavného vojevůdce generála Laudona vzpomínali v Novém Jičíně. Ačkoliv v tomto městě strávil jen poslední dva měsíce svého života, tamní lidé ho mají i 220 let po jeho úmrtí v paměti. A není divu. Laudon je dodnes považován za jednoho z největších vojevůdců všech dob. Na podzim bude na Staré poště na novojičínském náměstí zpřístupněna také výstava map, jejichž sbírání bylo velkým koníčkem slavného generála.

Návštěva Nového Jičína v červenci 1790 se stala generálu Laudonovi osudnou. Při kontrole slezských hranic dostal těžký zápal plic, kterému podlehl. Dům číslo 29 se od té doby stal jedním z nejvyhledávanějších míst ve městě. „Deset let po smrti maršála Laudona dům navštívil neméně slavný ruský maršál Suvurov, který napsal svému příteli do Ruska doslova: 'Já jsem v tomto domě prolil slzy,'“ říká historik Jaroslav Zezulčík.

Největší slávu přineslo generálu Laudonovi vyhnání Turků z Balkánu v památné bitvě u Bělehradu a také to, že za celý svůj život prohrál jedinou bitvu. „Pak od císaře dostal titul generalissimus. Před ním toto ocenění získal pouze Valdštejn a Evžen Savojský, takže to byla i pro něj určitě velká pocta,“ myslí si organizátor připomínkové akce Eduard Valeš.

Laudon je i dnes uznáván hlavně díky svým vynikajícím taktickým znalostem. K nim přispěl i jeho velký koníček. „Měl velkou vášeň, sbíral vojenské plány a mapy a sám dokonce některé mapy kreslil,“ vyzdvihuje osobnost slavného vojevůdce Eduard Valeš. A právě sbírka Laudonových map bude od 3. září k vidění v nově otevřené expozici na Staré poště na novojičínském náměstí.

  • Vzpomínání na Laudona autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1803/180232.jpg
  • Dům, kde zemřel generál Laudon autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1803/180233.jpg