Koupání v Tovačovském jezeře konečně povoleno

Tovačov - Po více než padesáti letech byl na jednom ze čtyř Tovačovských jezer na Přerovsku zrušen zákaz koupání. Do jezera v místní části Tovačova – Aníně už lidé mohou vstoupit do vody, aniž by dostali pokutu. Každý den tam za vodními radovánkami zamíří kolem dvou set návštěvníků. Jediný zákaz platí pro psy. Ti do vody nesmějí. Pokud se v letošní sezóně zrušení zákazu osvědčí a lidé se budou chovat ukázněně, plánuje vedení radnice v příštím roce instalovat na vodu plovoucí pláže.

Tovačovská jezera byla vždy vyhledávaným letním koupáním a to i přes přísný zákaz, který zde byl hlavně proto, že slouží jako zdroj pitné vody pro Přerovský region. Řada lidí proto novinku o zrušeném zákazu na jednom z nich vřele uvítala. Od roku 1997, kdy Anínské jezero zaplavila povodňová vlna, už z něj nemůže být brána pitná voda. Navíc tam už skončila i dlouholetá těžební činnost.

„Důvod, proč se ten prostor uvolnil ke koupání, byl ten, že jsme rušili dobývací prostor. Těžba tady probíhala už někdy od padesátých let,“ řekl ředitel báňského inženýringu společnosti Českomoravské štěrkovny Karel Lorek. Město Tovačov vzalo na svá bedra provoz i údržbu. Vyčistilo tři pláže, které osadí toaletami a najalo si pětici brigádníků, kteří se starají o pořádek a bezpečnost. „My jsme vlastně pořádková služba pro město Tovačov a máme za úkol především poskytovat informace lidem, dále uklízíme břehy, ale i nepořádek z vodní hladiny,“ popisuje náplň své práce brigádník Jan Bouchal.

„Jezero je v letních měsících využíváno i ke sportovnímu rybolovu, takže od deseti hodin dopoledne do šesti odpoledne se zde lidé mohou koupat a mimo tento vymezený čas budou mít jezero k dispozici sportovní rybáři,“ vysvětluje starosta Tovačova Leon Bouchal. Pro příští sezonu chystá radnice pro návštěvníky další lákadlo, chce na vodní hladinu umístit plovoucí pláže.

  • Koupání v Tovačovském jezeře autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1803/180239.jpg
  • Brigádníci u jezera autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1803/180240.jpg
Vydáno pod