Gotický dům v centru Znojma se dočká rekonstrukce

Znojmo – Jednu z nejzchátralejších památek v centru Znojma, gotický měšťanský dům, čekají po dlouhých letech velké opravy. Nový vlastník chce dům zrekonstruovat tak, aby mu vrátil jeho středověkou podobu. Historickou hodnotu chráněné památky nyní připomíná jen lomený oblouk v rozpadající se zdi.

Bývalý vlastník chtěl dům zbořit, brněnský architekt Petr Skrušný ale památku před časem koupil a chce ji opravit. Historická studie ukázala, že dům měl původně dvě patra. Bude je mít i rekonstruovaná stavba, jak potvrdil Petr Skrušný. Architekt chce zachovat také všechny historicky cenné části domu.

Oprava památky bude stát přes 15 milionů korun. Znojmo přispěje dvěma miliony. Petr Skrušný už v centru Znojma opravil dva zchátralé domy. S opravou nejzchátralejší památky, gotického domu, chce architekt začít v září.

Reportáž Daniely Vajbarové (zdroj: ČT24)

Podle návrhů budou v hrázděné přístavbě prvního patra byty, v přízemí mázhaus a v nejvíce zachovaném sklepení zázemí pro budoucí nájemníky. Ti se sem ale nastěhují nejdříve za dva roky.

Vydáno pod