V Dolních Domaslavicích geologové stále bojují se sesuvy půdy

Dolní Domaslavice - Lidé z Dolních Domaslavic na Frýdecko-Místecku, kteří byli zasaženi letošními sesuvy, si mohou oddechnout. O své domy nepřijdou. Geologové navrhli řešení, jak ujíždějící svah nad žermanickou přehradou zastavit. Obec už má na odvodňovací vrty slíbené peníze od zahraniční charitativní organizace. Pokud všechno půjde podle plánu, tak první vrtná souprava přijede na břeh Žermanické přehrady už za dva měsíce.

Vachtarčíkovi o svůj dům přišli definitivně, u Žůrků se už 2 měsíce střídají stavební firmy. Hopeovi žili až do včerejška v obavách, jestli jejich sesuvem poškozený dům půjde zachránit. Na verdikt geologa čekali s napětím. Nakonec si mohli oddechnout úlevou. „Zdejší sesuv je momentálně bez pohybu. Máme zde celou řadu měřicích zařízení, které přesně dokáží detekovat horizontální pohyby,“ uvedl inženýrský geolog Zbyněk Kovář.

„Teď nás tady čeká obrovské množství práce, ale doufáme, že potom tady budeme moci opět normálně bydlet,“ těší se majitelka jednoho z poškozených domů Růžena Hope. Geologové po dvouměsíčním sledování pozemku navrhli řešení. Do ujíždějícího svahu zabudují odvodňovací vrty. „Vrty udrží hladinu podzemní vody v určitých mezích tak, aby nemohlo dojít k opakování těch extrémních stavů, které jsou spouštěcím mechanismem pohybu celého svahu,“ vysvětluje Zbyněk Kovář. „Pro místní obyvatele jsou ta preventivní sanační opatření naprosto nezbytná, aby tady mohli žít a bydlet,“ dodává.

V ideálním případě by pomohlo devět vrtů. Jeden bude stát skoro půl milionu korun. Starosta Dolních Domaslavic Pavel Postůvka ale doufá, že peníze obec sežene. „Máme tady možnost vybrat částku přes charitu, která by byla dostatečná na zajištění části tohoto svahu. Je to mezinárodní charitativní pomoc z Belgie a Anglie,“ říká. Pokud by slíbená pomoc nevyšla, obrátí se obec Domaslavice na stát. Ministerstvo životního prostředí by mělo ještě v létě vypsat pro povodněmi postižené obce další výzvu. „Optimalizace vodního režimu v krajině je na programu v srpnovém termínu,“ potvrdil náměstek ministra Tomáš Rothröckl.

  • Poškozený dům v Dolních Domaslavicích autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1810/180988.jpg
  • Popraskané zdi v domě v Dolních Domaslavicích autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1810/180989.jpg