Nová papírna v Zábřehu bude

Zábřeh - Papírna nakonec v Zábřehu stát bude. Po dlouhých letech o tom rozhodli zastupitelé města. Továrna vzbudila nebývalé emoce a rozdělila Zábřeh na dva tábory. Jedni v investici za šest a půl miliardy korun vidí šanci pro region s jednou z nejvyšších nezaměstnaností v Česku, jiní se bojí ekologické zátěže. To, kdy bude továrna u Zábřehu stát, záleží i na výsledku komunálních voleb a na tom, jak se krajský úřad postaví k námitkám, společnost Wanemi to ale plánuje na rok 2014.

Hádky, ostré diskuse, odvolání a soudní tahanice – to vše poslední čtyři roky vzbuzuje papírna, kterou plánuje v Zábřehu vystavět společnost Wanemi. Třikrát místní lidé žádali o vyhlášení referenda, odpůrci se snažili napadat už uzavřené smlouvy – všechno marně. Na jednom z posledních zasedání zastupitelstva dostal projekt zelenou. „Dnes město není schopno realizovat projekty financované z prostředků Evropské unie, protože nemá na dofinancování, my si nemůžeme dovolit nechat tam ty peníze ležet,“ tvrdí zastupitel města Zábřeh Martin Paclík. Továrna by měla stát v průmyslové zóně v Leštinské ulici. Měl by se tu vyrábět materiál pro produkci vlnité lepenky. Součástí závodu by měla být i spalovna biomasy. K položení základního kamene chybí ale ještě řada úkonů - například stavební povolení.

„My jsme nabrali právní jistotu vlastnictvím těch pozemků, což je hodně důležité pro jednání o finančních prostředcích, protože budeme vyjednávat velké úvěry,“ řekl tiskový mluvčí společnosti Wanemi Petr Vintrocha. Právě nízká cena, kterou město za pozemky chce, nevýhodnost smluv, nebo výtka, že zastupitelé o prodeji hlasovali velmi krátce před koncem jejich volebního období – to vše leží v žaludku odpůrcům papírny. „Prakticky na základě jednoho letáku se rozhodlo o smlouvě budoucí. Řešilo se to hrozně narychlo. Tohle už mělo rozhodovat nové zastupitelstvo,“ myslí si i starosta Zábřehu Zdeněk Kolář.

Plánovaná stavba už prošla procesem EIA. Musela tedy splnit na sedmdesát podmínek. Rozhodnutí ministerstva zní jasně – životní prostředí nezatíží. „Přinese to pracovní místa, ale i řadu jiných výhod. Ten podnik musí zadávat zakázky i pro sebe, při stavbě bude prostor pro stavební firmy,“ říká zastupitel města Zábřeh Martin Paclík. Místní obyvatelé se ale bojí sedmdesátimetrového komínu s údajným dosahem až 70 kilometrů, nebo 300 nákladních aut, která by denně dovážela materiál. Protesty se bude zabývat krajský úřad, ale společnost Wanemi chce, aby továrna stála už v roce 2014.

  • Místo pro novou továrnu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1813/181245.jpg
  • Nová papírna v Zábřehu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1813/181247.jpg