Olomouc zpracovává bioodpad

Olomouc - Olomoucký magistrát má recept na to, jak lidi úspěšně zbavovat bioodpadu. Systém třídění je přitom velice jednoduchý – domácnosti trávu, zbytky jídel nebo spadané ovoce házejí do plastových nádob, které technické služby pravidelně vyvážejí. Během dvou let se do projektu zapojilo několik městských částí a další se s velkým zájmem přidávají. V roce 2008 vyvezly technické služby ze speciálních nádob 211 tun bioodpadu. Loni to bylo už téměř jednou tolik.

Tak masivně jako v Olomouci asi nikde jinde domácnosti netřídí. Skoro v každé ulici rodinné zástavby stojí kromě kontejnerů na plasty či sklo také hnědé kontejnery. Magistrát chce do projektu zapojit všechny městské části. Proto požádal ministerstvo životního prostředí o dotaci na nákup dalších nádob a svozového vozidla. Tak, aby mohli odvoz zdarma využívat všichni, kteří o něj stojí.

„Pro město je to levnější, protože jakýkoliv odpad, který uložíme na skládku, kromě toho, že je to špatně z hlediska legislativy i vůbec k přístupu k životnímu prostředí, tak samozřejmě poplatky na skládku jsou výrazně vyšší než zpracování na kompostárně,“ říká Jana Matzenauerová z odboru životního prostředí olomouckého magistrátu.

Bioodpad z Olomouce končí ve dvacet kilometrů vzdálené kompostárně v Kralicích na Hané. „Tento bioodpad je jednou ze složek pro výrobu průmyslových kompostů,“ vysvětluje, jak se odpad zpracovává, jednatelka kompostárny Lenka Zapletalová. Lidé z hnutí Duha si ale myslí, že pro město je výhodnější, když si obyvatelé tento typ odpadu zkompostují sami na svých zahradách. „Bylo prokázáno, že bez podpůrných aktivit, jako je kompostování či zpoplatnění služby, dojde k nárůstu odpadu celkově. Lidé si najdou i jiný odpad, který tam prostě přidají,“ tvrdí Tomáš Přikryl.

  • Kontejnery na bioodpad autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1816/181577.jpg
  • Odvoz bioodpadu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1816/181578.jpg
Vydáno pod