Santa Maria bude křižovat Slezskou Hartu

Krnov - Netradiční nadměrný náklad mohli včera řidiči spatřit mezi Krnovem, Skrochovicemi a Leskovcem nad Moravicí. Řemeslníci totiž převáželi repliku historické lodi, která bude brázdit vodu přehrady Slezská Harta. Loď dostala jméno Santa Maria podle slavného plavidla Kryštofa Kolumba. Měla by pomoci přehradu turisticky oživit. Slavnostní zahájení provozu výletní lodi se uskuteční tento pátek v 15 hodin u přehrady v Leskovci nad Moravicí.

Předtím, než se loď vydala na svou pouť do přístavu na Slezské Hartě, museli řemeslníci téměř dvoutunové desetimetrové plavidlo dostat na přívěs nákladního auta. Vše se vydařilo, a tak lodní kolos zamířil k přehradě. Téměř tři hodiny pak trvalo, než se Santa Maria ocitla na vodě. „Začali jsme to stavět vlastně na Štědrý den, takže to trvalo asi půl roku,“ vzpomínal hrdě výrobce lodi Jan Švec poté, co byla loď bezpečně spuštěna na hladinu.

Stavbu desetimístné lodi za 600 tisíc korun financovala soukromá společnost, tři přístaviště, která na přehradě pro lodní plavbu postupně vznikají, zase mikroregion Slezská Harta. „O dotace na výstavbu mol, která budou součástí provozování té lodní dopravy, jsme zažádali na krajském úřadě,“ řekl předseda mikroregionu Slezská Harta Václav Mores. „Trasa bude vlastně volná, plout se může v podstatě kdekoliv po celé Hartě, pokud ale lidé budou chtít vystoupit na břeh, tak budou moci jen Lískovci, v Roudně a Nové Pláni,“ dodává zástupce společnosti Misgumus Jiří Piskoř.

Santa Maria bude po přehradě jezdit denně kromě pondělí od 9 do 17 hodin. Zájemci si mohou vyhlídkovou plavbu domluvit telefonicky, kontakty jsou na internetových stránkách Slezské Harty. Loď za sebou potáhne i člun pro přepravu jízdních kol. Provoz lodi bude zahájen už tento pátek v 15 hodin u přehrady v Leskovci nad Moravicí.

Santa Maria
Zdroj: ČT24