Z dětí s cukrovkou jsou na chvíli neohrožení piráti

Karolinka (Beskydy) – Občanské sdružení Dítě s diabetem organizuje pro děti s cukrovkou letní zdravotně-edukační tábor, na okraj Karolinky se jich z celé Moravy a Slezska sjelo více než šedesát. Součástí programu jsou i besedy s edukační sestrou na téma týkající se diabetu. Děti mají také zvláštní životosprávu.

„Určitě je to pro ně šance potkat děti se stejnou nemocí, aby věděli, že v tom nejsou sami. Díky dozoru lékařů se nebojíme zkoušet s nimi věci, které by jim třeba rodiče ani nedovolili,“ říká o táboře jeho hlavní vedoucí Pavla Rychtarčíková. V rámci tábora nazvaného Pod pirátskou vlajkou děti při olympiádě třeba loví perly v bazénu, bojují na kládě nebo třeba střílejí z praku.

O děti se vzhledem k jejich zdravotnímu stavu starají vedle oddílových vedoucích i lékaři. „Každý den měříme dětem čtyřikrát denně glykémii, v případě potřeby se přijdou přeměřit samy. Když cítí, že mají více či méně cukru, změříme je a naordinujeme vhodnou léčbu,“ popsala pro ČT táborovou péči lékařka Kristýna Poločková.

Reportáž Daniela Šamánka (zdroj: ČT24)
Děti na táboře
Zdroj: ČT24
Vydáno pod