Shakespeare v Ostravě začal nejslavnější sebevraždou

Ostrava - Hry Williama Shakespeara zpříjemňují léto ve čtyřech českých městech a obcích - kromě Prahy a Brna i v Olšanech a v Ostravě. Ve slezské metropoli divadelní festival Shakespearovské slavnosti zahájili 21. července ostravští divadelníci dramatem Romeo a Julie. Letošní přehlídka nabídne na Slezskoostravském hradě osmnáct představení šesti Shakespearových her – kromě Romea a Julie i Jindřicha IV., Antonia a Kleopatru, Komedii omylů a nakonec 11. srpna Jak se vám líbí.

Romea a Julii napsal William Shakespeare v roce 1595, oblíbená je hra o dvou zamilovaných lidech, kteří svou smrtí dokázali usmířit dva znepřátelené rody - Monteky a Kapulety -, ale mezi diváky dodnes. Hlavními motivy hry jsou láska a smrt. „A to jsou takové základní hraniční pojmy, kterými žijeme, ke kterým míříme, po kterých toužíme a zároveň se jich bojíme,“ domnívá se režisér ostravské inscenace Pavel Šimák.

Veronští milenci vstoupili do podvědomí diváků hlavně díky své odvaze vzepřít se rodičům a nesmyslným svárům mezi oběma rody. „Romeo je mladý kluk, který pochází z bohaté rodiny, taková zlatá mládež, zamilovává se dennodenně do holek, než potká tu krásnou, úžasnou, nejlepší na světě,“ popisuje, jak chápe svou postavu, herec Marek Holý. Jeho partnerkou na jevišti je Tereza Dočekalová. „Není rozhodně žádná romantická slečna, má v sobě něco jako punk,“ říká o Julii. 

Režisér Pavel Šimák se ale rozhodl hru pojmout trochu v jiném stylu, divák se tak může setkat například s moderní scénou 21. století anebo s komickými prvky, které se prolínají s tragédií. „Spousta lidí zná ten obecně známý příběh, ale já doufám, že my jsme dokázali to, že diváci budou najednou překvapení, kolik jsme tam objevili vrstviček, zákoutí příběhu, jak to vlastně všechno bylo doopravdy,“ láká na představení Šimák.

V dalších hlavních rolích inscenace se představuje Jitka Smutná jako chůva, Jan Hájek, držitel ceny Thálie, v úloze Merkucia, Stanislav Šárský, Jan Fišar nebo Jiří Sedláček. „V Ostravě se na Slezskoostravském hradě odehraje Romeo a Julie pětkrát, potom vyráží na turné do Brna, Bratislavy a do Prahy, takže celkem 12 repríz,“ dodává organizátor Shakespearovských slavností v Ostravě Vladimír Polák.

Shakespearovské slavnosti v Ostravě divákům nabídnou ještě Jindřicha IV., Antonia a Kleopatru, Komedii omylů a nakonec 11. srpna Jak se vám líbí v nastudování anglického souboru The GB Theatre Company.