Valašské Meziříčí chystá ekologickou obnovu Huťského lesíku

Valašské Meziříčí – Současný stav kdysi hodnotné přírodní lokality, tzv. Huťského lesíku u řeky Bečvy, donutil městské zastupitele Valašského Meziříčí k zajištění rozsáhlé renovace. Areál vzácné zeleně, který desítky let chátral, se tak má stát novou ekologickou dominantou města. Z okraje místní části Krásno nad Bečvou by v nejbližší době mělo zmizet nelegální ohniště, odpadky, polámané odpočívadlo nebo náletovými dřevinami zarostlý pozemek. Ochránci přírody již začali označovat staré a nebezpečné stromy, které budou vykáceny.

U Huťského lesíka, který postupně vznikl v polovině minulého století po stavbě skláren, vede také cyklostezka. Podél ní ekologové spolu se studenty v současnosti například odstraňují nebezpečnou plevelnatou křídlatku. S aktivitou ekologů, městských zastupitelů i mladých lidí souhlasí také většina obyvatel města.

Z areálu Huťského lesíka, který má dnes podle ochránců přírody charakter zanedbaného lesoparku, zbyl asi tříhektarový pás. Po dokončení jeho revitalizace radní rozhodnou, které turistické atrakce v něm vzniknou.

Reportáž Daniela Šamánka (zdroj: ČT24)

„Mezi možnými variantami je například takzvaný single track, což je hrbolatý okruh pro cyklisty nebo naučná cesta a lanový park,“ uvedla tisková mluvčí městského úřadu Vendula Šmídová. Podle zástupců města první fáze revitalizace Huťského lesíka skončí do konce roku.