Bruntál chce připravit nové lokality pro bydlení

Bruntál - Téměř tři sta milionů korun chce Bruntál získat od státu na revitalizaci území poškozeného důlní činností. Ve městě se jedná o tři oblasti, kde se v minulosti těžily a upravovaly suroviny. Tyto lokality podle radnice omezily rozvoj města a způsobily tak odliv obyvatel. Chystané projekty by proto měly počet obyvatel Bruntálu zase zvýšit. O tom, které projekty dostanou zelenou, rozhodne v následujících měsících ministerstvo financí.

Bruntál má horníka ve znaku už od 13. století. Těžily se tu drahé kovy, železná ruda a také tufit a stavební kámen. Město teď vytypovalo celkem tři lokality, které by chtělo revitalizovat. Například v lokalitě známé jako Za mlékárnou by se za zhruba 226 milionů korun měla vybudovat infrastruktura pro výstavbu rodinných domů a bytů. V současné době totiž město takové plochy, právě v důsledku těžby, nemá a obyvatelé hledají místa pro bydlení v okolních obcích. „Prioritou v první fázi bude výstavba příjezdové komunikace z ulice Staroměstské. Celkem by v budoucnu v této části města mohlo najít domov zhruba 250 domácností,“ potvrdil tiskový mluvčí Bruntálu Jiří Ondrášek.

Kolem areálu bývalého hydrometalurgického závodu plánuje město za 60 milionů vybudovat rekreační zónu s cyklostezkou a koupáním. K tomu se využijí bývalé odkalovací nádrže. „Tyto laguny byly sanovány už v předchozím období, ale teď se naskýtá možnost, aby stát svými dalšími investicemi podpořil rozvoj tohoto místa,“ říká místostarosta Bruntálu Petr Rys.

V poslední lokalitě na Uhlířském vrchu vznikne zase nové parkoviště a cesta ke křížové cestě. Město do tohoto místa investuje dlouhodobě, v současnosti tu například vyrůstá nové pohřebiště. „Meziresortní komise pro řešení revitalizace v Moravskoslezském kraji doporučila projekty k realizaci. Následujícím krokem je, že bude vypsána veřejná zakázka prostřednictvím ministerstva financí a tyto projekty budou přihlášeny a zpracovány,“ uvedl tiskový mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Vlček. Dodal, že z Moravskoslezského kraje pochází hned několik desítek projektů na revitalizaci území po těžbě. Ministerstvo financí je bude zpracovávat v následujících měsících.

  • Horník ve znaku města Bruntálu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1828/182792.jpg
  • Lokalita Laguny autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1828/182793.jpg