Ostravská trojčata se mají k světu

Ostrava - Hned o tři děti najednou - dvě holky a jednoho kluka - se rozrostla rodina Surovcových z Frýdku-Místku. Trojčata se narodila před dvěma týdny v ostravské fakultní nemocnici. Vážila dohromady téměř šest kilo a v inkubátoru si pobyla jen chvilku. Podle lékařů jsou na tom velmi dobře. I když se v posledních letech díky umělému oplodnění trojčata rodí častěji, jde stále o ojedinělou událost.

Nová polovina rodiny Surovcových, seznamte se - nejstarší Markéta - vážila dvě a čtvrt kila, o minutu mladší je lehká váha Filip - 1240 gramů - a poslední přišla na svět téměř dvoukilová Kristýna. „Neumím říct, co se mi honilo hlavou, cítila jsem strašné štěstí, ale na druhou stranu mě hned odvezli na jipku,“ vzpomíná na první chvíle po porodu matka trojčat Daniela Surovcová. To její manžel Jan Surovec má ve svých pocitech jasno. „To se nedá popsat, byl to krásný pocit,“ říká.

„Nejvíce jsem měla strach celou dobu o Filípka, protože jsem věděla, že bude nejmenší, ale zatím proplouvá úplně bez problémů,“ pochvaluje si maminka trojčat. Nejvíce o sobě dává vědět ta nejmladší - Kristýnka. Jakmile ale spustí ona, přidají se i ostatní. V inkubátoru se trojčata ani neohřála. Narodila se ve 33. týdnu - tedy skoro v ideálním čase. „Dvě z trojčat se adaptovala bez komplikací, u holčičky byly dechové potíže, které jsme ale rychle s přístrojovou podporou zvládli,“ řekl ošetřující lékař Peter Kordoš.

Doma už se na nové sourozence těší 3,5letý bráška. Zatím netuší, že rodiče teď čeká pořádný zápřah. Pomoc už slíbila i babička. Šance, že se narodí hned tři děti najednou, není zrovna velká. Na sedm a půl tisíce porodů připadá jeden porod trojčat. Jiné je to u takzvaných dětí ze zkumavky, tam se trojčata rodí častěji – jako například děti Surovcovy. „Jsou počaty uměle, stejně jako náš první syn, takže je to všechno takový jeden velký zázrak,“ myslí si Daniela Surovcová.

Lékaři ale považují za vhodnější implantovat matkám jen jedno nebo dvě embrya. Trojčata by tak měla být zase hodně vzácná. Umělé oplodnění je pro mnoho párů jedinou možností, jak počít dítě. V České republice se právě díky němu narodí asi tři až tři a půl procenta novorozenců.

  • Markéta, Filip a Kristýna Surovcovi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1832/183120.jpg
  • Nejmladší z rodu Surovcových - Kristýnka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1832/183121.jpg
  • Rodina Surovcových autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1832/183122.jpg
Vydáno pod