Řidičům na Olomoucku komplikují život kostkované silnice

Olomouc - Starostové i obyvatelé obcí na Olomoucku si stěžují na stav silnic, hlavně těch, které jsou vydlážděné kostkami. Po květnových záplavách jsou totiž v ještě horším stavu než obvykle. Řidiči se tak dennodenně vyhýbají dírám a hrbolům. Silničáři už proto mají plán na postupnou rekonstrukci vozovek.

Problematická je třeba dlážděná silnice v Bělkovicích-Laštanech, po které projedou stovky nákladních aut denně. Starosta David Berka upozorňuje, že se několikrát do roka z nákladních aut vysype náklad na silnici, a to právě kvůli špatnému stavu vozovky. Místní už dokonce plánovali blokádu, rozhořčené hlasy ale nakonec umlčela snaha obce a kraje přeložit těžkou dopravu mimo vesnici. Právě vytlačení náklaďáků je totiž jednou z podmínek před vyasfaltováním. 

O asfaltové silnice se už skoro deset let snaží také v Kostelci a Čelechovicích na Hané. Nepříjemné kostky komplikují dopravu i na třídě Svobody v Olomouci. Výměna povrchu vozovky je ale poměrně náročná, nový asfaltový koberec by totiž stál přes 250 milionů korun, zatímco předláždění jednoho čtverečního metru stojí asi tisíc korun. 

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Silničáři plánují opravy postupně, podle ředitele Správy silnic Olomouckého kraje Drahomíra Babniče je vyhotovený seznam silnic, které potřebují opravu více. Většina obcí si tak na hladkou jízdu ještě počká. Nejdříve totiž musejí uložit do cest inženýrské sítě, jako je kanalizace nebo vodovod.

Vydáno pod