V Raduni zachránili vošárnu

Raduň (Ostravsko) - Historická vošárna (neobvyklý název vznikl z německého slova Waschhaus – prádelna) nedaleko raduňského zámku už není na seznamu nejohroženějších kulturních památek. Zdevastovaného objektu se ujalo občanské sdružení, které si vytklo za cíl památku zachránit. Budově, která ještě v roce 2007 bez povšimnutí chátrala, pořídili členové sdružení novou střechu a v současnosti se začíná s rekonstrukcí interiérů historické budovy. Pokud vše půjde podle plánu, společenské centrum Vošárna slavnostně otevřou v prosinci roku 2011.

Vošárna v Raduni:

Neobvyklý název se odvozuje od německého výrazu pro prádelnu - waschhaus. Z dostupných pramenů nelze zjistit, kdy byla vošárna postavena. Jisté je, že v roce 1826 prošla rekonstrukcí a jako prádelnu a sušárnu ji využíval rod Blücherů, který sídlil na raduňském zámku. Od 50. let minulého století už budova jen chátrala. 

„Nejdříve vytěžíme zeminu z terénu pod námi, která je značně provlhlá, až se dostaneme na nějaké vrstvy, na nichž už můžou probíhat klasické stavební práce. Musí to samozřejmě odsouhlasit památkáři a investor,“ říká o probíhajících úpravách podlah jednatel stavební firmy Robert Winkler. Po podlahách přijdou na řadu rozvody elektřiny, nové omítky a také výměna oken. V prostorách bývalé prádelny pak vznikne raduňské společenské centrum.

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)

Zchátralou památku koupil před lety místní rodák Rostislav Müller, kterému nebyl její osud lhostejný, a postavil se do čela občanského sdružení. „Budou tady klubovny pro volnočasové aktivity, spolky pro občany Raduně, pro děti, pro kulturu a koncerty, prostě takové víceúčelové prostory,“ popisuje předpokládané využití objektu Rostislav Müller. Památkáři velmi oceňují přínos pana Müllera pro ohroženou památku.

 ##GMAP:4418:Raduň##

Vydáno pod