Zápach z „kompostárny“ trápí obce u Jihlavy

Jihlava – Společnost Setra dostala za nesprávné skládkování biologického odpadu u Jihlavy od České inspekce životního prostředí půlmilionovou pokutu. Kraj Vysočina dokonce uvažuje o odebrání povolení na provoz kompostárny. Společnost se ale proti sankci odvolala k ministerstvu životního prostředí, takže lidé z okolních obcí musí žít v zápachu dál.

Lidé žijící v obcích Vyskytná a Bílý Kámen trpí od letošní zimy intenzivním zápachem, který se line z kompostárny umístěné na kopci nad Vyskytnou. Obávají se také o své zdraví. Hejtmanovi kraje Jiřímu Běhounkovi proto předali petici čítající 450 podpisů. Zápach prý lidem znemožňuje větrání, lidé si stěžují na bolesti hlavy, nevolnost, zvracení a průjmy, všude jsou mouchy a nepořádek. Mají také strach, že z kompostárny do okolního terénu nekontrolovaně unikají kontaminované vody ohrožující zdroje pitné vody. Hejtman Běhounek se sám šel přesvědčit  - a musel si zakrývat nos. „Tohle tedy kompostárna opravdu není,“ prohlásil.

Na „kompostárně“ se skladují kaly z masokombinátu

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Podle starostky Bílého Kamene Elišky Fridrichovské sice brněnská firma Setra nazývá provoz kompostárnou, ve skutečnosti však jde o sklad kalů z nedalekého masokombinátu v Kostelci. Těchto kalů by se na kompostárnu mohlo ukládat maximálně 15 procent a navíc by se měly okamžitě překrýt zeminou. Množství je však podle Fridrichovské daleko větší a zásyp se neprovádí.

Krajští hygienici podle náměstka ředitele Jiřího Kosa kompostárnu kontrolovali začátkem května a koncem června. „Kromě zápachu jsme zjistili nedodržování technologie - ukládané kaly nebyly překrývány zeminou,“ řekl Kos. Všechny podklady a zjištěné okolnosti hygienici předali inspekci životního prostředí, která následně udělila půlmilionovou pokutu. Inspekce bude společně s krajem dál provádět namátkové kontroly. Ministerstvo životního prostředí by mělo o pokutě rozhodnout do měsíce.