Ostravská fakultní nemocnice získala prestižní světovou akreditaci

Ostrava - Prestižní mezinárodní akreditaci JCI (Joint Commission International), kterou uděluje americká nezisková organizace, získala fakultní nemocnice v Ostravě. V České republice získala tento certifikát jako první z fakultních nemocnic. Osvědčení oznamuje pacientům, že v ostravské nemocnici se snaží odstranit veškerá rizika při léčbě, ať už třeba v oblasti hygieny či administrativy. Nemocnice se na zkoušku připravovala dva roky, celkem 1 600 ukazatelů prověřoval počátkem července tým inspektorů z několika zemí světa.

Celý proces testování začíná už na příjmu, odkud kontroloři nepřetržitě sledují náhodně vybraného pacienta. Metodou takzvaného „stopaře“ prověřují úplně všechno. „Vyberou si určitého pacienta s konkrétní diagnózou a toho pak stopují po celé nemocnici,“ přiblížila manažerka kvality FN Ostrava Gabriela Franková. Rizika číhají na operačním sále, v dokumentaci, při používání přístrojů, v hygieně, ale třeba i v kombinacích léků.

„Dává to pacientům signál, že nemocnice jedná podle světových standardů, že je bezpečná,“ uvedl pro ČT mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Ředitel nemocnice Svatopluk Němeček uznává, že akreditace dává jeho zdravotnickému zařízení určitou konkurenční výhodu. „Pro soukromé pojišťovny z celého světa znamená jistotu, že péče je srovnatelná s jinými nemocnicemi třeba v USA,“ dodává ředitel. Akreditace platí tři roky, nemocnice o ni ale může kdykoli přijít, inspektoři totiž můžou kdykoli dorazit bez ohlášení a při případném zjištění závažných nedostatků certifikát odeberou.

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod