V Hlučíně Kaufland nechtějí

Hlučín - Spory o výstavbu hypermarketu u Hlučína nekončí. Moravskoslezský krajský úřad totiž zrušil lednové rozhodnutí hlučínského zastupitelstva o změně územního plánu, který by výstavbu Kauflandu umožnil. Vznik obří prodejny přitom před půl rokem rozdělil obyvatele města. Pro i proti projektu dokonce vznikly petice. O budoucnosti hypermarketu bude příští týden opět jednat mimořádné zastupitelstvo.

Rozhodnutí, obsahující sérii vad a pochybení, tak označil Moravskoslezský kraj lednovou změnu územního plánu, kterou hlučínští zastupitelé těsnou většinou rozhodli, že pole za Hlučínem změní kvůli hypermarketu na území podnikatelských aktivit. „V souvislosti s tímto projektem nebylo osloveno ministerstvo dopravy, přičemž je dotčena touto změnou silnice 1/56. Dále nebyla řešena udržitelnost rozvoje venkova,“ namítá mluvčí Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Šárka Vlčková.

Zhruba tisícovka obyvatel Hlučína loni podepsala petici proti hypermarketu. Báli se především zvýšené dopravy, hluku a exhalací. Iniciátorka protestu Hana Bartáková proto rozhodnutí krajského úřadu přivítala. „Zastupitelé města chtěli prosadit něco, co není v souladu se zákony a je to tlačeno politicky,“ tvrdí Hana Bartáková.

Reportáž Mojmíra Žáčka (zdroj: ČT24)

Změnu územního plánu pro výstavbu hypermarketu schválili hlučínští zastupitelé nečekaně na svém lednovém jednání jako mimořádně vložený bod. Navrhl ho Alfons Laňka. Ten je společně s dalšími sedmi hlučínskými zastupiteli iniciátorem svolání mimořádného jednání zastupitelstva, které se má výstavbou Kauflandu opět zabývat. Alfons Laňka se však k situaci nechce vyjadřovat. Starosta Hlučína Bernard Ostárek tvrdí, že jednání o změně územního plánu je zatím bezpředmětné. „Jedinou možností je, že bychom úplně zrušili tuto změnu územního plánu, protože tento proces, který byl nastaven, probíhá neustále. Když krajský úřad naše rozhodnutí zrušil, tak úředníci města pokračují v tomto procesu dál. Momentálně čekáme na vyjádření na stanoviska ministerstva dopravy,“ říká starosta Hlučína Bernard Ostárek.

Mimořádné zastupitelstvo města kvůli zamýšlené výstavbě Kauflandu začne v úterý v 16.00 hodin.