Charita rozděluje peníze obětem povodní na severní Moravě

Dolní Domaslavice, Dětmarovice - Jeden a půl milionu korun rozdělila diecézní charita ostravsko-opavská obětem letošních povodní na severní Moravě a ve Slezsku, konkrétně lidem v Dolních Domaslavicích a Dětmarovicích. Příští týden budou pracovníci charity rozdělovat peníze dalším postiženým ve Frýdlantu nad Ostravicí a v Karviné. Peníze pro dvanáct nejvíce postižených rodin čerpala charita z veřejné sbírky, kterou vyhlásila na konci května.

Rodina Růženy Hope z Dolních Domaslavic přišla během květnových povodní málem o střechu nad hlavou. Sesuv půdy narušil statiku domu, a rodina se tak musela evakuovat. „Je to neuvěřitelné, prožíváme takový pocit radosti z toho, že je tolik solidárních lidí, kteří chtějí pomoci těm, kteří jsou v nouzi,“ říká dojatě Růžena Hope.

„Jsme velice šťastní. Babička v místnosti měla půl metru vody, všechno bylo zatopené, lednička, pračka, postele,“ vzpomíná Jan Vronka z Dětmarovic. „Je to veliká pomoc, i když to už je delší dobu, pořád je to opravdu strašné,“ dodává se slzami v očích další z postižených obyvatel Adolf Čečotka.

Veřejná sbírka začala hned po květnových povodních. Celkem se v ní vybralo sedm milionů korun. Část charita použila hned po opadnutí vody na nákup čisticích a úklidových prostředků. Zbytek rozdělí postiženým rodinám a také některým obcím. „V minulých týdnech proběhlo sociální šetření v těchto oblastech. Výsledky jsme dostali od starostů jednotlivých obcí a na základě tohoto sociálního šetření se dnes poskytuje přímá finanční pomoc jednotlivým rodinám dle skutečných potřeb,“ vysvětluje postup při rozdělování financí ředitel Diecézní charity ostravsko-opavské Lukáš Curylo.

„Jsme vděčni všem těm lidem, kteří poskytli finanční prostředky, které my budeme chtít velice vhodně a šetrně uplatnit v sanaci svahu, který byl postižen,“ říká starosta Dolních Domaslavic Pavel Postůvka. Diecézní charita ostravsko-opavská bude v rozdělování finanční pomoci pokračovat příští týden, kdy navštíví rodiny ve Frýdlantu nad Ostravicí a v Karviné.

  • Dům Hopeových v Dolních Domaslavicích autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1864/186331.jpg
  • Dům Vronkových v Dětmarovicích autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1864/186333.jpg
  • Pracovníci charity rozdělují finanční pomoc autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1864/186335.jpg
Vydáno pod